登記成會員
搜索
樓主: Homan

邊走邊拍 - 香港國家地質公園印塘地貌行 (12月6日星期日)

>>也原來係友會活呀,anyway,條路我同c_foo行過,應該唔會行錯,不過我哋唔識地質嘅嘢,如有專人講解下當然最好啦!
咁我哋係咪自定行程?

我地都係跟住佢地行架啦,可以聽下佢地會講乜,同埋佢地理論上無權阻我地行架嘛!
咁我估佢地都唔會阻我地JOIN埋聽佢地講野嘅,佢SET名額係安全及安排理由啫!
好想去啊 不過已經買左船飛

回覆 42# 的帖子

你可以中途跳船, 如果你隻船係向大鵬灣方向,咁你落水後向東南方一直游, 便會到達印洲塘
小弟係去珠海九洲港,跳船後一直各東南遊就ok嗎?
不過我水性麻麻~真他媽的

回覆 44# 的帖子

唔得,假如你去九洲港中途跳船,向東南方向遊,有可能會 skip 咗蒲台島,直去咗菲律賓
今次可以試下部 canon S90.. 不過我都會帶埋部 40D
Wow.S90
The beauty of night
今日去左北潭涌~有幾樣野大家注意

1. 集合時間唔係一定9:00-10:00, 有D人8點已經行緊~ ~
2. 可以即場報名
3. 要小心........佢個"2點鐘完成"係指你由起點到終點既時間, 當係去到終點的時候.....就會發現.....其實....係無車出番去.....即係請大家有心理準備係一段路要行2次(一來一回).........不過可以CALL綠的~如有需要請先自行記低電召NUMBER~ ~ 我仲見到有人CALL雞記....(貨VAN)

即係話聽日"5點鐘完成"你行番出去分分鐘行到你死先見到市區........

回覆 49# 的帖子

有相就快快 post 上黎,好緊張 ~~~

回覆 49# 的帖子

siubi09兄,你行的是西貢啊! 我們今日去的是印塘洲呢!

今日結果有 Sunny、電影少女、電影少女朋友Iris,小弟及毒男則以「支援者」身份到場…
結果… 3位於下午5點左右回到烏蛟騰,再乘發老脾的士回到新娘潭「完成」全程,仲拿埋完成證書…
今日無辨法行~昨晚出FUNCTION, 今日執相,

期待你地既靚相

回覆 51# 的帖子

有完成證書咁利害?!
我等大家既相...
我部機影個d全景~~~
快d post 出黎~~ ^^

回覆 54# 的帖子

哈… 你就係電影少女的朋友… 歡迎歡迎港女小姐~~
哈.....呢度有港男,毒男又有港女......., 期待將來仲會有巴士阿叔,機場阿嬸,快餐店阿姐...........等等
cont..

行至大埔道,要行上行人天橋再洛天橋橫過馬路,見公廁位cfoo要去方便一下,我就坐埋大埔道既涼亭同willy研究一下第六段既時間同"原定計劃"。

大約花左5分鐘搵到朋友k部大車.再用5分鐘進行"原定計劃",到達走私坳cp後,各人既精神威好,問位就收工唔多好老皮既友仔拎左杯熱野飲後,立即登記之後上山。

第六段比較悶,大家一路無話,因為係平路既關係,各人行動非常迅速,行至燒烤場,人山人海,遠望針山位已見一條長長既火龍上山。沿馬路,水壩行至針山腳,唔知點解搵極都搵唔到cp位,唔係一段一cp咩.個刻三人都好困惑.會唔會係我乎行錯路,miss左個cp,可能係深夜既關係,水壩位只得我地三個人係度行..好在之後搵到塊指示牌指住針山先可以放心前進。

到左針山腳,三人互勉一番,記得已行過針山三四次,個刻真係累到媽媽都唔認得,只好慢慢"爻"上山,好想發力爆過前面d人,奈何身體已不受控制,只想快d上完山,係洛山/平路路段休息...

係中段平路三人集合後,周生開始出口術勉勵我地,三人之中,明顯佢係最有精神個個,再一望山頂,他媽的!高!長!斜!係精神極差既情況下,呢d先係真正既毅行考驗,同平時一段段分開來行完全係兩個世界,好不容易,仲有幾步就到頂,cfoo已係上面向我招手,咬緊牙關,用力爆埋上去...

30秒後,黃生亦到頂,三人互相"問候"一下,就開始洛山,天氣涼涼地,身在山頂,望望條洛山樓梯,驚覺大自然之奧妙....

待續...

評分

參與人數 1積分 -2 收起 理由
Homan -2 點解唔另開新post??

查看全部評分

唔知點解搵極都搵唔到cp位,唔係一段一cp咩.

果度邊有 check point 㗎!下個 check point 係鉛礦㘭!

仲有,上次你話畢架山要行"回頭路"果個 check point, 你發現咗行錯邊度未?
其實我想講好耐「洛山樓梯…」個「洛」應該是「落」…
你要知道,某d人喜歡係真真實實既紙上爬格仔,假如平台變成鍵盤,文筆無可避免打折扣..

原帖由 Homan 於 11-12-2009 00:44 發表
其實我想講好耐「洛山樓梯…」個「洛」應該是「落」…