登記成會員
搜索
查看: 20564|回復: 59

邊走邊拍 - 香港國家地質公園印塘地貌行 (12月6日星期日)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

本路線全長約13公里,需約5小時完成。由新娘潭巴士總站出發,經新娘潭自然教育徑古道往烏蛟騰。由烏蛟騰經上下苗田到三椏村,沿路綠樹成蔭,流水涓涓。再由三椏村經小灘到荔枝窩,海邊的紅樹林生意盈然;近村處可見宛如巨龍的白花魚籐,還有極具欣賞價值的巨型銀葉樹板根。從荔枝窩到分水凹一段上山路徑經亞媽笏落烏蛟騰田心村,最後經新娘潭自然教育徑回到新娘潭巴士總站。

小弟希望以邊閑走邊拍攝的心情參加,一賞香港僅有之自然景色。
一組最多四位,希望可以集合5-8人一起遊賞。

活動詳細: (網址:https://geo.hktraveler.com/doublehaven2009/index.htm)

舉行日期:2009年12月6日(星期日)                    

路線:新娘潭巴士總站 > 烏蛟騰 > 九擔租 > 上下苗田 > 三椏村 > 荔枝窩 > 分水凹 > 亞媽笏 > 烏蛟騰 > 新娘潭巴士總站                    

距離及需時:全長約13公里,完成約需5小時                    

集合登記及起步時間:上午9時至10時(登記時間會於上午10時結束)                    

集合地點:新娘潭巴士總站                    

終點:新娘潭巴士總站                    

終點關閉時間:下午5時                    

難度: ***      

適合人士:12歲起有經驗行山人士                    

參加須知:              
  • 名額有限,額滿即止。
  • 為避免重覆報名,每個電郵地址只能報名一次。
  • 成功網上報名的人士,其電子郵箱將收到一封確認信。
  • 電話報名熱線:3105 0849 ( 星期一至五,上午10時至下午6時 )。
  • 成功報名人士,恕不接受改動人選。
  • 本活動恕不接受即場報名。
  • 參加者務必自顧安全,確保有能力安全地完成整個活動。若因參加者的疏忽或體能欠佳而引致參加這項活動時發生意外,主辦單位概不負擔任何義務或責任。
  • 參加者需穿著遠足鞋服,自備午膳乾糧、足夠食水、個人裝備及晴雨天用品。
  • 如活動當日早上7時懸掛任何風球、暴雨或雷暴警告,活動將取消,不另通告。
  • 參加者必須於活動當日帶同確認信到登記處報到,未能出示確認信者,將不獲接受參與活動〈電話登記之參加者須說出確認編號〉。
  • 本活動集合登記及起步時間為早上9時至10時,逾時不候。
  • 終點將於下午5時關閉,參加者必須於終點關閉前到達。
  • 參加者所填資料只作是次活動統計用途。

交通工具:
起點/終點:新娘潭巴士總站

巴士
75K 大埔墟鐵路站 - 大美督巴士總站
轉乘穿梭巴士至新娘潭巴士總站(服務時間上午八時至十時)
275R 大埔墟鐵路站 - 新娘潭巴士總站
綠色專線小巴〈途徑新娘潭巴士總站〉
20C 特別班次 港鐵大埔墟站 - 烏蛟騰
可以啊~ seems interesting
sunday is more free
好啊… 希望多D人參加!
好想參加,亦可以一見"電影少女"真人
不過可惜,個人要參加wedding
李兄,你枝24-105個人用唔用?
我一家參加
我一枝公參加
原帖由 hongdonald 於 2009-11-26 10:54 發表
好想參加,亦可以一見"電影少女"真人
不過可惜,個人要參加wedding
李兄,你枝24-105個人用唔用?

咪鬼去啦, 慳番五舊水, 過黎我哋呢邊,有靚女有靚景,仲有美味圍村菜食呀!
因為係大陸親戚,唔知12月6日係唔係一個吉日

當日有兩個人(一邊係我老豆親戚,一邊係我老母親戚)結婚,因撞日子,已經要唔去一邊(廣州),假如另一邊(珠海)都唔出席既話,我相信我會比人SM!永世唔洗進入中國大陸一步
唔止5舊咁簡單,係5舊x2+萬多元金器(夠我去歐洲玩番幾日,好在我只係出左少少)

又50字,加分啊

回覆 8# 的帖子

50字就加分?呢度重質不重量、求學不是求分數!50字就有分加,咁我 d 乜乜回憶錄、精品文章咪每篇加 5000000 ??
已報名人仕:
c_foo (+2), Alexphoto,  電影少女

好,我地正式報名!
原帖由 egg_studio 於 26-11-2009 13:55 發表
50字就加分?呢度重質不重量、求學不是求分數!50字就有分加,咁我 d 乜乜回憶錄、精品文章咪每篇加 5000000 ??

求學不是求分數只係正苦做出來既假像,咪一廂情願吧
人一出世假如不是求分數,去上進,去奮鬥,係無人比面你既!我清垃圾好q叻,係唔係要特區正苦比個最傑出清潔人員我,難聽d講,又咪掃街!一句講哂,呢個世界,冇學歷,冇鬥心既人,只會原地踏步,一世只係基層做地底泥!昨晚去又去左大本營睇書(成功的上班族),覺得又係時候要做自我反省!

2009年毅行回憶錄

由今年6月尾開始,大家一直都keep住行麥徑訓練,平均一個星期一次左右。11月19日晚,見到李兄係Forum留言叫大家早少少訓,自高中已經變成乖小孩既我,10:30pm就爬上床,但因為第一次參加,心情太緊張,由10:30"碌"到1:00都係合唔埋對眼,結果又係打開我既小thinkpad,玩玩facebook(老實說,本人都係最近先接觸呢壇潮流玩意),睇到係oxfam既官方facebook group有大量既支持留言,at last都係2:00am 正式訓著。

2009年11月20日,倒屎咁早(大約7時正)我就起左身,梳洗完畢,最後檢查一下昨晚收拾好既"麥芝包",之後聯袂母親大人去飲早茶。

9:30am,"咩"一個大backpack,手hold一個小backpack既我,係行緊去HSBC既途中,引來不少途人注目,由於星期五係正常工作天,而且過左上班高峰時間,奧運站都係小三四隻,打比隊友Willy,原來佢仲係一期食緊早餐,坐低後大家傾傾一陣既戰略同最後準備,其實準備就一早準備好q哂,只不過有d野講,緩和一下我人兩第一次參加毅行者的緊張心情。

10:00am,我地既主要support人員Sunny致電,他與李兄個輛三0"極速戰車"到達中銀門口,穿過華麗而牛b的HSBC大堂,我地將"麥芝"放入車尾,5分鐘後,隊友周生到左,3人1粉腸驅車去百佳買一陣CP食用既食物同飲料。

由於Sunny要同Willy傾路線,我同周生兩個又大份又多腳毛既男人聯袂去百佳買野,的確,兩個大男人如c9般推住手推車掃貨,是說不過去的。朱古力,運動飲料少不了,雖然只係買左一小車既食品,但埋單3百幾蚊,我心諗"真夠牛b的"

綠色小車沿清水灣道一路驅進,途中昌少來電,得知佢晚上會來十卜,我雖然是個粗人,但都馬上拎左周生個電話道上兩個道謝說話,可能昌少唔知我係邊條粉腸,驚慌下回應兩句。

係白沙灣!?pick up 張生,我地亦唔怕途人既目光,就地一脫,換上性感短打同前一晚買既暗橙色隊衣,4個熟橙在西貢街頭份外顯眼。

去到北潭涌,人比想像中少,沒美女亦沒有MK妹,大失所望,報上大名及隊號後,工作人員再一次確認我地既名字及隊號,再為我地穿上手帶!4條友仔如港女般係Oxfam佈景版前影相 小弟的Number是0602B

待續...

評分

參與人數 1積分 -1 收起 理由
Homan -1 文不對題

查看全部評分

回覆 11# 的帖子

支持你的文章,但不如另外POST?

回覆 8# 的帖子

*_*
點解要俾咁多..crazy

總有機會見的 haha... by the way, i like your name 純情毒男峰

回覆 13# 的帖子

條友有時傻傻地... 咪理佢!
Cont...

四人膠膠地咁行過去起步點,有年青人如小弟,有中年人,有老漢,亦有c9,各人都帶著興奮心情自拍/拍video,完全沒有比賽的緊張氣氛,感覺好似去左一個嘉年華,張生同黃生都拿起手機,為我地影左張團體相,並放上facebook 比港女欣賞,相中的我自信十足,但開跑後發覺係另一回事

主持人一聲號令,12:30pm正式起跑,我隊採用急步行走既方式向東霸出發,可能毅行者都係多一般市民參加,十居其九都係hea行,途中聽到一名美女講佢target係28小時,不過東霸之後都未見過佢,是日天氣牛b,萬宜水庫風光如畫~

我、黃生、周生首先到達東霸水站,5分鐘後張生亦到達,由於只係第一個休息站,沒有令我們停下既理由,充滿2L 運動飲品就向浪茄沙灘出發。行至穿山甲徑入口,我同隊友都研究過走唔走入去,因為捉到隻穿山甲可以即時退出,賣左企之後分$番屋企。不過因浪茄水清沙幼,吸引左我地前行。來到青年界毒營西灣山腳,人已開始少,我同隊友都發現一件趣事,一個大陸遊客!?(佢既衣著同口音出賣左佢)係大熱天時陪行!?仲會係每段標距柱mark好時間,但好明顯,在場冇一個參加者係識佢。周生一馬當先,小弟跟隨其後,大約花十分鐘就上到第一個亭,比預期快,因去檸檬亭既山路比較易過人,我同周生不段使出"牛b剪草機,見人就過,大約5分鐘後係第二個亭食檸檬,3分鐘後黃生同張生都到左,可能比賽當日天氣好,平日訓練上完第二個亭已經索哂大氣,今日心寧氣不促,稍稍補充水份就聯袂周生向西灣士多(CP1)前進,張生因有少少受傷,由黃生陪行,再行一次平日行慣行熟既西灣山,幾上力,同"大大步神情確瓦武"既小露寶無異,可能係第一個cp既關係,西灣士多前既一大段斜路已經幾多下人,我依照kay wong既z字步法,輕鬆走洛士多,周生因整親腳板,入medical比人睇睇,我問工作人員拎左支水後呆坐,又再一次見到應該係冇十卜既橙色人士(佢地咩住個半個人咁高既backpack)。15分鐘後,黃生同周生亦到達,第一次過CP咇手帶幾過癮,同時亦體驗四人同心合力的毅行精神。
齊人後上山再洛山,可能我同周生心雄,再一次拋棄隊友,洛到沙灘位,不少"正義人士"行正路,因牛b的我係之前既訓練已行過,知道條路有幾笨7,係背隻穿loan既情況下(當我同周生,黃生一齊行洛沙灘時,聽到有不少友仔係度嘈"行shortcut,我挑"),但一條咁正既shortcut,真係諗唔到咩理由唔行,可能正義人士太多,沙灘上只有小猫三四隻。去到士多位,清理好鞋內既沙粒同,問問隊友既情況,咁就過左十分鐘,張生亦到達士多,此時walkie有一把怪聲,原來李兄係度唱牛b歌,我地既進度亦超出佢既預期,可想而知只要有牛b的信念,大家既差距其實好少。一路悶行,唯有同李兄吹水,係正路出口鬼佬以不屑的眼神望住我地四位型男,可能佢好pound of 自己行正路吧,行左悶路十五分鐘左右,左邊草叢有一怪聲,原來係一隻小野豬,我比呢隻突如其來既小生物嚇到生殖器縮左3吋,極速行過之後上z字型路。
開始追到一d號碼布為3字起頭的參加者,每過一個,心中又增加一份自信,不過擔心既事始終要發生,就係十卜man sunny唔知我地team b可以咁"急速"前行,因為我地預計到達cp2既時間係會比原地快1個鐘,假如cp位唔見十卜,唯有硬上雞公山..
係公廁前一公里終於contact到sunny,原來佢一早已經係cp位企定,各人到達cp後係咁食sushi,百密一梳,我同周生既頭燈都無放係帶來既"麥芝包",當然大約係5:30pm,天色已昏暗,牛b的我同周生一馬當先,想係天黑之前極速完成第三段,結果當然係...唔得既...
上山沒大問題,因進食過後已完全上力,只係有急屎既感覺(最後都係番到屋企先all),大約6:30,天完全入黑,山頭上9成9既參加者都開左頭燈,佢地以奇怪既眼光望住我,諗緊呢位傻仔點解可以唔用頭燈行夜山,唔通佢有青光眼!?行至中段,驚見周生,原來佢都因為頭燈問題,要等黃生既光源,黃生係cp食左一包power gel,係5分鐘後join埋我同周生,結果三人用一支頭燈上山,再洛山(周生行最前,黃生置中,小弟留尾),途中驚險百出,小弟可能睇唔見前路,行進緩慢,有一次更因差錯腳拗柴,痛到媽媽聲,gut下gut下咁洛山,見到大站水浪窩,同cwb無異,有人爆計,有人吹水,有人睇4仔!sunny一早霸左一個山頭,準備好食物同麥芝,我第一時間搵番自己個頭燈,大叫"我復活了",係walkie同李生閒談,原來佢係洛山位置見到張生,各人大啖sushi,仲豪過平時出街食~而天氣都開始凍,估計當時只有10度,拿拿聲拎番件jacket著,但事情既發展無我地想像中既順利。坐左30分鐘後,李生/kay/kendall/patrick兄亦到達,大家share下見聞,我就幫手拎熱飲同幫佢地拍video,再坐多陣,張生都到左,佢睇洛有少少疲態,經我地鼓勵下向天山出發(係cp大約坐左一個鐘),而呢次亦係係finish point前最後一次見到team a。由於張生有少少爆計現像,我地決定由佢做領頭羊,一路上見到兩位數及1字起頭既參加者,沾沾自喜~可能呢段路太悶既關係,小弟就發揮自己講爛gag既天性,不停講笑,但9成時間換來既都係dead air~,經過閃閃石路後,聽到前面一老外參加者的中國女友/太太!?講淫野,不停係度吹噓自己的男伴,"Your dick is so long",我有衝動想叫佢試下我條德國大腸。

待續.....

評分

查看全部評分

原帖由 電影少女 於 27-11-2009 12:24 發表
*_*
點解要俾咁多..crazy

總有機會見的 haha... by the way, i like your name 純情毒男峰

我都唔知點解,係家中ceo決定,佢張card只有20k,差d碌爆card
純情毒男峰係由李生同我改的,因本人夠純(平時只睇兒童畫報,並數得出咁多隻數碼曝龍既名稱,係李生教壞小弟,成日講咩playboy好好睇,我聽都未聽過),毒係因為本人好喜愛電腦及儲物(如nba球衣同有關商品),此外亦經常"毒"呢度既會員買最新既電子產品,峰係小弟名字中最後一個字,因而得名。

回覆 16# 的帖子

*_*
我唔同啲純到"只睇兒童畫報,並數得出咁多隻數碼曝龍既名稱"的人做朋友的..哈哈
"人一出世假如不是求分數,去上進,去奮鬥,係無人比面你既!我清垃圾好q叻,係唔係要特區正苦比個最傑出清潔人員我,難聽d講,又咪掃街!一句講哂,呢個世界,冇學歷,冇鬥心既人,只會原地踏步,一世只係基層做地底泥!..."

你所認為的不就是 "求學不是求分數" 的意思嗎? 去上進,去奮鬥,不正是不求分數嗎?  可能我見得近年 d 大學生、10A 狀元多,佢地除咗分數高之外 (行內叫 "高分低能"),基本上都係一舊飯,問佢叫乜野名都要諗幾秒先答到你。

原帖由 hongdonald 於 26-11-2009 17:06 發表

求學不是求分數只係正苦做出來既假像,咪一廂情願吧
人一出世假如不是求分數,去上進,去奮鬥,係無人比面你既!我清垃圾好q叻,係唔係要特區正苦比個最傑出清潔人員我,難聽d講,又咪掃街!一句講哂,呢個世界,冇學歷,冇鬥 ...

回覆 17# 的帖子

2L 運動飲品!! 下次拎 750ml 足夠了!!

另外,如果有 7 頭話你行 shortcut, 你可反問佢:「咁你頭先有冇行西灣沙灘?西灣沙灘係 shortcut 黎架!正路係行入公廁方向,繞過山腳、過河先上山。」
CONT...

經過一小段可供吹水既平路後,終於要上山,周生將此天梯路段分為3段,每段大約十分鐘,此時天氣突然轉冷,估計大約得5~6度,好在係CP一早飲左少少熱飲,先可以保持身體溫度。我們繼續以張先做領頭羊,LEAD住我地走,天梯比我地想像中吃力,雖然呢段路係我地係賽前訓練中留低最多腳毛既路,但每行一步有如大石般重,本來我認為自己可以係全部十段麥徑保持清醒,可能行進比較緩慢既關係,整段天梯都係醒下訓下咁行,曾經試過以爛GAG來保持神志,但都係唔成功,唔知行左幾耐(我諗係一個鐘到,平時上到頂大約要30MINS),到達山頂,各人既STATUS都麻麻,張生最為嚴重,表情似失戀係海旁飲酒既模樣,原來佢腳板底受傷,應該要係來緊既CP退出,其他三人只好無奈接受。

上到馬安山頂,山頭D風好似十號風球咁,個個人都擺左MOON WALK 舞步以防成個人吹洛山,小弟雖然有73KG重,不過都要扎穩馬步先企得住腳,再加上濕氣,我完全明白到"寒風砭骨"呢四個字點叫,如果係平時訓練遇到咁既情況,我地會快步洛山,奈何當日各人都好眼訓,快唔到,唯有頂硬上慢慢洛山。個一刻,小弟第一次覺得自己好接近死亡,唔止個身凍,因為前面仲係漫漫長路,心態上好絕望,好掛住家母整既食物同屋企暖粒粒既被同張床。

幾經辛苦行至涼亭位,有一班粉人竟然係度十下十下,仲要有肥牛有海鮮,心諗真臭他媽的牛B,真係想扮死狗叫佢SHARE一塊來食。可能見呢個位好熱鬧,各人都回一回神,但張生面如死灰,我係旁邊同企講左D激勵說話,不過佢可能太累聽唔到。

大約休息左二十分鐘,再次踏上著名既"萬里長城",周生因多次眼訓得濟,將個頭鐘左埋我背隻到,基本上整個第四條佢都係訓住來行,而我就邊行邊諗住周秀娜既身材提神,生理上有反應,但精神上毫無幫助。眼見後來既參加者一個又一個咁過左我地,心中感到不爽,提一提神放甩三個隊友,飛跑到基維爾CP,第一時間問COUNTER個位C9拎杯熱湯來飲,疲勞一掃而空。BAN埋一二邊休息,但唔敢合埋眼,怕一開眼已經係第二朝。大約15分鐘後,其他三位隊友到達,張生傷病被迫退出,CUT手帶個下,我心情同當年同舊女友分手無異。各人稍為補給,繼續向公廁進發,得知昌少會係沙田坳以豐富食物接應,三人部度提高不少,行至狗吠徑前,見到有三條粉腸企係度,可能大家太眼訓,誤認為OXFAM工作人員,結果三人R底,隋大隊行正路,呢段估計比原定多左15分鐘,極速到達馬路,再行多10分鐘到,老早已見昌少同佢位朋友K部大車係度,每人一碗熱辣辣既魚蛋粉,我地行咁快為咩?就係為左呢碗野....

待續...

評分

查看全部評分