登記成會員
搜索
樓主: Homan

邊走邊拍 - 香港國家地質公園印塘地貌行 (12月6日星期日)

昌少佢既太太阿MAY係我地三人食緊魚蛋粉之際,不停出口術支持我地,而親愛又偉大既昌少更將佢既保暖手套同頭燈既3粒電芯交比我同周生,正所謂"飽暖思淫慾",我為左令大家無咁眼訓,係行去M100標距柱既途中,同兩位隊友品評周秀娜既身材,大家講得興合合,自然有力行山~到左公廁位,小弟因內急要到訪一下,出來之後,發覺成山都係人,不過9成都係縮係個SLEEPING BAG訓覺,可能係儲足精力先上山吧~我地三人就有你無你,個豌魚蛋粉仲係個肚暖粒粒既時候,一鼓作氣沖上山,由於年少心雄,上畢架山路段見人就過,心情好時都會講句唔 該借借,假如條友仲係成個大爺咁款拎住佢兩支棍仔滑雪咁滑,小弟就會暴力地以肩膀開路,行至CP前的洛山路段,我面如死灰,因為三人辛辛苦苦靠"剪草機"得番來既時間,可能要係度白白浪費,前面有一條十足十輪米咁既蛇餅,山路淺窄,都無位比我地突圍,唯有慢慢等,好在,我地係20分鐘後都順利上左CP,不過個CP比較膠,要上山後再洛山經原路走。

到達CP後,都係指定動作,登記,補水,望囡囡。唔同既係,張生變左一張PASS。可能見我地只有三個人既關係,工作人員送左一個隊友比我地,有一個老外因其他三名隊友不能參賽,要係每個CPJOIN埋一D三人部隊,以確保佢既安全,行出CP時,WILLY仲有同佢傾兩句,我同周生一早放甩左呢位老外。

洛山路段,之前係第三後坳左獲金既,所以都格外小心,到平地後,SHORTCUT在前,周生一聲"熄頭燈",三人就走左入教育徑SHORTCUT,可能黃生眼訓得濟,仲傻傻地跟住我地行,以為自己走緊正路,我回頭一望,無其他人跟住我地。

教育徑又長又悶,不過勝在好行,可以比我地快步前進,途中望見兩位牛人係SHORTCUT中間休息,大約40分鐘後,行到去SHORTCUT出口,開始有D人以奇異既眼光啤我地。過左馬路之後,總算完成左一半,周生去一去廁所,我就同黃生研究一下來緊會用幾多時間,五分鐘後,三人開始搵朋友K部大車,進行我地既"原定計劃"

待續....

評分

參與人數 1積分 -1 收起 理由
Homan -1 文不對題

查看全部評分

不過個CP比較膠,要上山後再洛山經原路走。 <-- 你地去咗邊?邊有個 CP 要行原路架?

有關原定嘅計劃,最好唔好講,輕輕帶過就算。
seems fun. please count me too.. 如果on-schedule. 四點走到嗎?夜晚要去飲呀..

仲有,我係老人家,會行得慢D

放心,大家邊走邊拍,唔會行得快。
電影少女、C_FOO、ALEXPHOTO、SUNNYSLHF,
請PM我你的英文全名,年齡以便報名!(其實個個全名我都有…)
原帖由 egg_studio 於 30-11-2009 23:29 發表
不過個CP比較膠,要上山後再洛山經原路走。  

呀毒男雖然好有心寫咁多野,但係好唔應該「文不對題」,姑且一個POST扣1分,如能在適當地方開題,小弟一定會反過來加分。

另外﹐EGG_STUDIO,呀毒男佢明顯將第5﹣7段的事倒轉了,如果這是他的倒敘法,那毒男的文筆仍要好好練習…
原帖由 Homan 於 1-12-2009 00:43 發表
放心,大家邊走邊拍,唔會行得快。
電影少女、C_FOO、ALEXPHOTO、SUNNYSLHF,
請PM我你的英文全名,年齡以便報名!(其實個個全名我都有…)

知就唔PM啦。。。

PS.. 記得帶腳WOH
原帖由 Homan 於 1-12-2009 00:53 發表

呀毒男雖然好有心寫咁多野,但係好唔應該「文不對題」,姑且一個POST扣1分,如能在適當地方開題,小弟一定會反過來加分。

另外﹐EGG_STUDIO,呀毒男佢明顯將第5﹣7段的事倒轉了,如果這是他的倒敘法,那毒男的文筆仍要好好練習… ...

我好肯定畢架山cp係要上山去cp再洛山(原路)
原帖由 Homan 於 1-12-2009 00:53 發表

另外﹐EGG_STUDIO,呀毒男佢明顯將第5﹣7段的事倒轉了,如果這是他的倒敘法,那毒男的文筆仍要好好練習… ...

你要知道,某d人喜歡係真真實實既紙上爬格仔,假如平台變成鍵盤,文筆無可避免打折扣..

回覆 27# 的帖子

小弟行左八年都唔覺佢係行原路… 一係你當日行錯,一係我咁多年都行錯......

回覆 24# 的帖子

你唔去嗎? 唔寫你嗰名?
你都知我幾多歲啦

回覆 30# 的帖子

我10點要去到天光道比賽呀...
所以我只可以安排及報名… 嗚...

回覆 31# 的帖子

ooo nooo!
小弟行左三年都唔覺佢係行原路… 一係你當日行錯,一係我咁多年都行錯......

如果你肯定出 CP 時係要行回頭路,有可能係你 skip 咗入 CP 個位,然後行咗馬路落山,所以之後要行番樓梯級上番 CP

如果你唔明,我可以地圖說明。

原帖由 Homan 於 1-12-2009 09:56 發表
小弟行左八年都唔覺佢係行原路… 一係你當日行錯,一係我咁多年都行錯......
Homan .. is it confirmed?
oh shit! 我剛才打去報名已經full左!!
不過唔緊要,我會準備地圖比大家,做路人! 佢地唔會阻我地的!

咁大家唯有以「路人」方式集合,Alexphoto、c_foo、電影少女:
星期日上午九時,新娘潭巴士總站等!
可乘九巴275R線,是一條郊區假日路線,由大埔墟鐵路站往返新娘潭,只在星期日及公眾假期服務。

小弟10點15分要到土瓜灣天光道比賽,所以我只會集合大家就離開,我踢完你們應該行到一半左右,我就反方向行來撞你們吧!

地圖:
也原來係友會活呀,anyway,條路我同c_foo行過,應該唔會行錯,不過我哋唔識地質嘅嘢,如有專人講解下當然最好啦!
咁我哋係咪自定行程?
原帖由 alexphoto 於 2-12-2009 13:27 發表
也原來係友會活呀,anyway,條路我同c_foo行過,應該唔會行錯,不過我哋唔識地質嘅嘢,如有專人講解下當然最好啦!
咁我哋係咪自定行程?

I think so .. 不過你可以試下行埋去D團友都聽下.
ooo no... my friend wanna join too )
電影少女 +1