登記成會員
搜索
樓主: lee8899

[討論研究] 馬礦280洞口真的回填嗎?

希望往後的日子同閣下多交流洞穴資訊增廣見聞,謝謝體諒。
Jaytang 發表於 28-11-2018 10:12 PM
以我所知lee 兄係唔係呃like 之人
係一位肯教後輩之人!
加油李兄!!

佢都應該好後生啫??

我吾後生啦已經是中年人。
lee8899 發表於 28-11-2018 07:13 PM
我今年聯同大笪地某一位高級會員組隊共6個去搵過280洞口,搵了幾小時失敗而回,此人還拍了條片放上大笪地 ...

lee兄講既人應該系我吧,上次同你去既地方我之前已經去過亦並早已說明果幾個昔日洞口既舊況與現況,所以當天固然吾會有你所期望既收穫,可能你未清楚我當日既目標吧~其實大家都系在探索馬礦呢個地方,只是大家方向有所不同吧~
我都很期待lee兄可以搵到些關於馬礦主坑道網絡沒有資料記載或未被公開既新資訊~

LamLeungWan@FB 發表於 1-12-2018 01:38 AM
lee兄講既人應該系我吧,上次同你去既地方我之前已經去過亦並早已說明果幾個昔日洞口既舊況與現況,所以當 ...

冇錯我講果個人正是亮兄,你有沒有睇過一張照片,洞口似240礦洞一樣設計,衹是行入坑道內被磚牆封了入口,
我懷疑這洞是其中一個280礦洞口或者是一個獨立洞穴,我至今聽過6個人講這個洞的歴史,包括幾年前遇到的原礦工啊伯,
又日又聽到啊生講這個洞依然存在未倒塌,我仍然存有一絲希望把它找出來,大家保持聯絡交換意見,我還要化多一點時間摷它出來。
lee8899 發表於 1-12-2018 07:50 AM
冇錯我講果個人正是亮兄,你有沒有睇過一張照片,洞口似240礦洞一樣設計,衹是行入坑道內被磚牆封了入口 ...

如果真的存在如你所形容有一洞口有水泥建築又同現240洞口建築一模一樣咁真系好大機會系馬礦主坑道其中一個出入口...因如果系獨立中小型坑道的話吾需要有兩個大抽風風扇...
LamLeungWan@FB 發表於 3-12-2018 09:02 AM
如果真的存在如你所形容有一洞口有水泥建築又同現240洞口建築一模一樣咁真系好大機會系馬礦主坑道其中一 ...

我這幾年來一路追尋這個洞穴的所在地,從沒有想過放棄,我需要多一點時間及資料去證明此洞的存在性,今年我又聽到有人提及此洞的事情,
我們應該要存有一絲希望。
lee8899 發表於 3-12-2018 09:10 AM
我這幾年來一路追尋這個洞穴的所在地,從沒有想過放棄,我需要多一點時間及資料去證明此洞的存在性,今年 ...

既然你都親眼睇過張洞口相....咁都證明到系存在既...
張相片既洞口有標示280嗎?
LamLeungWan@FB 發表於 3-12-2018 09:38 AM
既然你都親眼睇過張洞口相....咁都證明到系存在既...
張相片既洞口有標示280嗎?
...

張相沒有標示280ML