登記成會員
搜索
樓主: JohnLam

[純粹吹水] 小巫見大巫之馬礦記

JohnLam 發表於 11-9-2018 07:36 PM
好似就係條路搞到起唔成
有無灰窯大約位置,想去尋找一下

沿錦英水務通道行,右手邊,近烏溪沙原居民墓園
leonkin 發表於 13-9-2018 02:32 PM
沿錦英水務通道行,右手邊,近烏溪沙原居民墓園

好的
搵日去睇下先
今日攞正牌入去天主堂做嘢,見到幾本相簿,我影咗幾張相,你認得相中人或事嗎?

根據古蹟辦資料,天主堂建築群係二級歷史建築,不過「建築群」指邊幾幢?「手搖電影院」之外仲有課室及小禮堂,課室及小禮堂有另一個獨立圍牆分隔,你所指的地方係咪果度?
另看:《馬鞍山村天主堂及小禮堂(颱風「山竹」過後)

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽,您當前積分為 0

egg_studio 發表於 21-9-2018 10:43 PM
今日攞正牌入去天主堂做嘢,見到幾本相簿,我影咗幾張相,你認得相中人或事嗎?
另看:《馬鞍山村天主堂及 ...

無陰公囉...
吹到咁...幾時先肯做野? 再咁搞落去唔捱得好耐
「建築群」指邊幾幢真係唔清楚,要問返古蹟辦
「手搖電影院」就你你個POST SET咗權限下第11張。因為當時只有行到去手搖電影院前面,側邊D樹生到人咁高所以無再走入去。當時仲諗緊會通去邊
小禮堂當時都有去過

照你最新既相,睇嚟個聖母像都吹散左...

BTW,唔見你講果幾本相簿

JohnLam 發表於 21-9-2018 10:53 PM
無陰公囉...
吹到咁...幾時先肯做野? 再咁搞落去唔捱得好耐
「建築群」指邊幾幢真係唔清楚,要問返古 ...

我寫好文字,未 upload 完相簿你已經回覆。

依家應該睇到相簿了。

聖母像當然俾風吹走啦,我 upload 緊 video,有影到聖母不見了的。

另外,你所指的「小禮堂」響邊度?「手搖電影院」向前,深入叢林後又另幾幢建築物,當中一間課室、一個小禮堂、另外有宿舍及廚房。你係咪指果度?
egg_studio 發表於 21-9-2018 11:18 PM
我寫好文字,未 upload 完相簿你已經回覆。

依家應該睇到相簿了。

Sor,心急得濟
講返D相,似係以前村民聯誼啲,隱約好似見到張渤老師
http://mos.hk/book_onshan/newpart1i.htm

MOLAMOLA
聖母都不保呀
明明業權已經比返政府,但都係唔肯執執佢
JohnLam 發表於 21-9-2018 11:38 PM
MOLAMOLA
聖母都不保呀
明明業權已經比返政府,但都係唔肯執執佢

教堂旁邊有幢醫療室,成幅牆塌咗,教堂就冇咗天花,主壇兩邊牆身完全倒塌,我就唔認為有辦法修復……
egg_studio 發表於 21-9-2018 11:51 PM
教堂旁邊有幢醫療室,成幅牆塌咗,教堂就冇咗天花,主壇兩邊牆身完全倒塌,我就唔認為有辦法修復…… ...

唉...
當年去已經危危乎,但都仲有得救
過咗咁多年風吹雨打,日曬雨淋都仲見個殼睇下都算係咁...
要修復就實得既,係整成咩樣咁解啫...
JohnLam 發表於 21-9-2018 11:56 PM
唉...
當年去已經危危乎,但都仲有得救
過咗咁多年風吹雨打,日曬雨淋都仲見個殼睇下都算係咁...

果啲唔係叫修復,係叫「起過 / 復刻」
egg_studio 發表於 21-9-2018 11:59 PM
果啲唔係叫修復,係叫「起過 / 復刻」

係香港政府眼中都係無分別
:你哋叫我保育我未起返比你哋囉,起完又咁多嘢講