登記成會員
搜索
查看: 16770|回復: 31

[純粹吹水] 小巫見大巫之馬礦記

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

作為一個馬鞍山人,都係馬鞍山礦場留低唔少腳毛。雖然由出世至依家都住係馬鞍山,但要到中一時先知原來自己住咗十幾年既社區以前係開礦既,當年跟學校、由礦工後代帶領下遊走各礦場遺址。自此就周不時上山搵下啲礦場遺址,但當然無咁多位資深版友咁勁走埋入礦洞裡面。但都想同大家分享下一啲係馬礦既見聞

IMG_0035.JPG 昔日選礦場

110ML礦洞旁的辦公室

昔日運礦車既龍門架

僅餘既溫家村村屋

尚未活化既信義會禮拜堂

天主堂

聽返老師講,我哋嗰屆係最後一次入到去天主堂。因為之後山泥傾瀉比政府封咗,好有幸可以入去坐過

天主堂後方既手搖電影院,其實只係一幅牆,同今日投影顯示屏原理差唔多

聖若瑟小學舊址

另外當時就諗 - 如果可以將礦場推廣出去就好啦!結果就萌生咗將礦場包裝成景點既念頭,同時都萌生了修讀旅遊管理的念頭。既然說起馬鞍山礦場,就同大家分享一下早年既構思(如果唔可以賣廣告話聲我知,我DEL咗佢,初嚟報到唔識嘢

評分

參與人數 3積分 +190 收起 理由
mcw + 80 支持原創
wongdavid + 30 支持原創
egg_studio + 80 有圖有文有真相

查看全部評分

JohnLam 發表於 21-9-2018 10:53 PM
無陰公囉...
吹到咁...幾時先肯做野? 再咁搞落去唔捱得好耐
「建築群」指邊幾幢真係唔清楚,要問返古 ...

我寫好文字,未 upload 完相簿你已經回覆。

依家應該睇到相簿了。

聖母像當然俾風吹走啦,我 upload 緊 video,有影到聖母不見了的。

另外,你所指的「小禮堂」響邊度?「手搖電影院」向前,深入叢林後又另幾幢建築物,當中一間課室、一個小禮堂、另外有宿舍及廚房。你係咪指果度?
egg_studio 發表於 21-9-2018 10:43 PM
今日攞正牌入去天主堂做嘢,見到幾本相簿,我影咗幾張相,你認得相中人或事嗎?
另看:《馬鞍山村天主堂及 ...

無陰公囉...
吹到咁...幾時先肯做野? 再咁搞落去唔捱得好耐
「建築群」指邊幾幢真係唔清楚,要問返古蹟辦
「手搖電影院」就你你個POST SET咗權限下第11張。因為當時只有行到去手搖電影院前面,側邊D樹生到人咁高所以無再走入去。當時仲諗緊會通去邊
小禮堂當時都有去過

照你最新既相,睇嚟個聖母像都吹散左...

BTW,唔見你講果幾本相簿
今日攞正牌入去天主堂做嘢,見到幾本相簿,我影咗幾張相,你認得相中人或事嗎?

根據古蹟辦資料,天主堂建築群係二級歷史建築,不過「建築群」指邊幾幢?「手搖電影院」之外仲有課室及小禮堂,課室及小禮堂有另一個獨立圍牆分隔,你所指的地方係咪果度?
另看:《馬鞍山村天主堂及小禮堂(颱風「山竹」過後)

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽,您當前積分為 0

正喎, 哩D反而少睇到, 多謝分享!
ShingWong@G 發表於 20-8-2018 10:17 PM

唔洗客氣
見大家多數出礦洞裡面,唯有出啲其他
冇錯,馬礦外邊的確少人介紹。你有冇多啲當年學校嘅照片或資料?
egg_studio 發表於 20-8-2018 10:27 PM
冇錯,馬礦外邊的確少人介紹。你有冇多啲當年學校嘅照片或資料?

學校既話真係得依張
以前細個唔識嘢諗住有乜好影 -.- 睇下遲啲有無機會再去影
JohnLam 發表於 21-8-2018 07:10 AM
以前細個唔識嘢諗住有乜好影 -.- 睇下遲啲有無機會再去影

你識人入教堂影叫埋我, 謝謝!
ShingWong@G 發表於 21-8-2018 08:38 AM
你識人入教堂影叫埋我, 謝謝!

用自己既方法吧,嗰陣個村民都係就咁帶我哋成班學生入xD 不過要小心就真,成十年前既情況都嗰太好,再加埋山泥傾瀉之後應該更差
間學校入面仲有間教堂仔
EricDelta 發表於 21-8-2018 10:55 PM
間學校入面仲有間教堂仔

依個真係唔記得... 大大話話都成十年前
謝謝分享
我都係住馬鞍山,成日後山四圍去架~^^
leonkin 發表於 24-8-2018 08:52 AM
我都係住馬鞍山,成日後山四圍去架~^^

自從知道咗自己後山有咁多寶之後,間唔時都會上去行下睇下,睇下會唔會有新發現不過依排忙就少咗上去
有冇啲特別嘅汽水樽?因為我對汽水樽有啲興趣
egg_studio 發表於 24-8-2018 05:20 PM
有冇啲特別嘅汽水樽?因為我對汽水樽有啲興趣

下次行開幫你留意下
JohnLam 發表於 24-8-2018 05:17 PM
自從知道咗自己後山有咁多寶之後,間唔時都會上去行下睇下,睇下會唔會有新發現不過依排忙就少咗上去:d ...

以前溫家村未拆,我成日都會經過,果時後已經荒廢哂,不過仲記得以前舊屋個樣同位置,後來先知咁有價值,拆哂好可惜。
利宴後山以前都有一D灰窟的遺跡,後來起T7無哂
leonkin 發表於 28-8-2018 12:20 PM
以前溫家村未拆,我成日都會經過,果時後已經荒廢哂,不過仲記得以前舊屋個樣同位置,後來先知咁有價值, ...

溫家村比發展商買哂,仲計劃起一大堆豪宅。係唔知點解到依家都仲未郁手...
窯遺址會唔會有圖?或者大約個位置?你唔講都唔知有

JohnLam 發表於 28-8-2018 04:20 PM
溫家村比發展商買哂,仲計劃起一大堆豪宅。係唔知點解到依家都仲未郁手...
灰窯遺址會唔會有圖?或者大約 ...

新紅A囤地,可能睇定D先,因為發展時佢有講明佢有責任去擴闊而家馬鞍山村路(舊稱良友路)

灰窯沒有圖,相信已沒有,在利安邨山後
leonkin 發表於 11-9-2018 01:42 PM
新紅A囤地,可能睇定D先,因為發展時佢有講明佢有責任去擴闊而家馬鞍山村路(舊稱良友路)

灰窯沒有圖,相 ...

好似就係條路搞到起唔成
有無灰窯大約位置,想去尋找一下