登記成會員
搜索
樓主: EricDelta

[討論研究] 第八組防空洞學術研究

好正的分享!
既然越講越遠,講到「老虎下」,咁又講遠啲—我諗起十幾年前互聯網未十分普及時代,當年響「老虎下」因道路工程,掘出一組歷史更久遠嘅電子道路收費試驗儀器,就響上圖嘅冷卻水道位置。當時新聞有講,但同好多人提起,無乜人記得。
搞咗一大輪終於搞掂,C1000 load得好慢。

「走後門」真好!

老虎下隧道行行吓唔見咗
跟住過海去九龍公園行吓,發覺原本不相通嘅地道,響C1000係相連?
egg_studio 發表於 26-9-2017 11:57 AM
跟住過海去九龍公園行吓,發覺原本不相通嘅地道,響C1000係相連?

關於呢兩組隧道,早前翻查歷史圖則時,已有發展兩組是相連的。
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 40 才可瀏覽,您當前積分為 0

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 40 才可瀏覽,您當前積分為 0

即係C1000 並非準確或update
egg_studio 發表於 26-9-2017 10:46 PM
即係C1000 並非準確或update

深信磚牆後是通隔離的~
有冇可能係因為「間隔」部分用嚟做咗其他嘢,例如地鐵通風井之類,所以封咗?
egg_studio 發表於 27-9-2017 09:50 AM
有冇可能係因為「間隔」部分用嚟做咗其他嘢,例如地鐵通風井之類,所以封咗? ...

基本上可以排除與地鐵有關,紫色為地鐵管道與相關設施。 未命名.jpg

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 50 才可瀏覽,您當前積分為 0

egg_studio 發表於 26-9-2017 11:37 AM
老虎下隧道行行吓唔見咗

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 10 才可瀏覽,您當前積分為 0

應該係,附圖1957地圖。

不過c1000 有走位情況……
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 50 才可瀏覽,您當前積分為 0

Hello~想請問一下第4幅圖A.R.P. Tunnels 6/7/49係邊度搵到呢?想搵全文黎睇睇 THANKSSS!!
Ching320 發表於 23-1-2018 07:00 PM
Hello~想請問一下第4幅圖A.R.P. Tunnels 6/7/49係邊度搵到呢?想搵全文黎睇睇 THANKSSS!! ...

公主道CEXX圖書館
我也有興趣,加油

評分

參與人數 1積分 +64 收起 理由
EricDelta + 64 8864

查看全部評分