登記成會員
搜索
查看: 13871|回復: 37

[討論研究] 第八組防空洞學術研究

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

編號列為 Network 8 的防空洞,相信是繼 Network 2 之後另一組最神秘的防空洞。
它是位於下亞厘畢道香港禮賓府之下。
坊間一直流傳「禮賓府地下通道」之言,並說可以通至維多利亞港云云,然而至今卻沒有任何相片證實,只有一定的口述歷史。
事實上,一般大眾最容易接觸的就是位於下亞厘畢道的兩個入口。

即使在「官方地圖」,也只能看見 Tunnel Portal 標示,沒有任何隧道網絡顯示

(Google 街景照片)
兩個入口的近照

到某某圖書館尋找資料,最終間接地得悉這組防空洞的一些資料,似乎它分成了兩組網絡?
只有 4760 SF,相比於星街 Network 9 下,似乎它並不大。

經過實地考察,發現其中一個入口的旁邊,有一個通風井。

井口勉強足夠一名成年人爬進。

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽,您當前積分為 0

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
admin-photo + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽,您當前積分為 0

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
EricDelta + 20 大發現~~~!

查看全部評分

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽,您當前積分為 0

egg_studio 發表於 27-9-2017 09:50 AM
有冇可能係因為「間隔」部分用嚟做咗其他嘢,例如地鐵通風井之類,所以封咗? ...

基本上可以排除與地鐵有關,紫色為地鐵管道與相關設施。 未命名.jpg

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 50 才可瀏覽,您當前積分為 0

大約十年前,我地曾去過「府外」氣井考察,不過冇落去。當時未有大笪地,所以冇出報告!

而地圖方面,本版之前都有人 post 過,而我都問過「非常接近官方」人士,確認港督府隧道通唔到去匯豐銀行。

而當年及依家都冇入嘅原因係,呢個隧道好大可能性係有 CCTV 或 alarm 的。

通風井內闊睇落得兩尺左右,需側身攀爬....
前期探測可吊cam落睇下面有無封口再派高科技線控遙控越野車入內探測
有興趣想知道果千五尺範圍系邊...

有無人入去影杜鵑花時錯手影到樓梯底旁邊座白屋仔系通風井定出入口呢???睇形狀就似network 9果類通風井口

1.JPG 1a.JPG 1b.JPG 1e.JPG

第一次睇到咁多平時少見資料, 各位都有心有力。
師兄好有心機做資料搜集! 感謝!
希望有機會跟師兄一齊去玩啦 =]
呢個應該只係「睇」,冇得玩
真係好想入去睇睇.......
EricDelta 發表於 17-7-2017 11:41 PM
**** 本內容被作者隱藏 ****

謝謝寶貴資訊
EricDelta 發表於 17-7-2017 11:41 PM
**** 本內容被作者隱藏 ****

咁就要響 FB 留言,等「爆鎖黨」去……
egg_studio 發表於 18-7-2017 12:52 AM
咁就要響 FB 留言,等「爆鎖黨」去……

兩度鐵門門鎖在裡面,想爆都無得爆...
其實過「非常接近官方」人士已經透露了入面有 CCTV 及 alarm,所以都係派機械人去啦。
我就覺得個通風井落到去已經有閘或網,為了免卻被逗風險,還是唔好打距任何注意為妙
我就覺得個通風井落到去已經有閘或網,為了免卻被逗風險,還是唔好打距任何注意為妙
又係一處想入去但又冇得去的地方。
近近地國內有好多呢類礦洞、防空洞及碉堡,大到可以駛坦克入去,遠少少俄羅斯更多(我應該稍後去),所以,你有心有力,仲有好多地方玩!
師兄,幾時組團返國內或香港遊,可以的話預埋小弟。
pm了你

收到,回覆了師兄,謝謝。