登記成會員
搜索
查看: 4991|回復: 4

[圖片/文章] 江南美食變 「江南香港」美食 ~~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

前排去橫店玩,食咗幾餐江南菜……但,之後竟然變成 「江南香港」菜?!

呢間燒餅鋪響片場入面,唔係拍戲,係真係古裝人賣緊燒餅,而潘小姐都唔錯。至於武大郎燒餅係咪江南菜?唔知。

五香牛肉。

呢味我最愛,係生吃魚皮,仲非常辣!

鵝肝 -- 食多啲健康啲!

發糕 -- 密度比香港果啲高,夾上手感覺到重量。

牛奶紅豆糕。

炸饅頭 -- 有乜特別?表面脆卜卜,裏面鬆軟。

蟹皇煮豆腐。

酸菜炒豬油渣。

東坡肉就一定要食,不過呢間響杭州嘅食肆嘅出品就……非常差。

黃魚~~

石磨豆腐。

醬爆矮瓜。

之後,就到「香港地道菜」!做乜無啦啦江南變香港?

事緣去到橫店,可能太多香港演員上去拍戲,所以小小一個橫店鎮,有幾間香港人開或者主力做香港人生意嘅「香港菜食肆」。其中一間,連服務員及廚房師傅都係講廣東話 ~~ 值得一去!

以上兩張相唔駛介紹……真係好食㗎。

呢 set 嘢唔係道具,係真嘢。

夏天成 40 度當然係食臘味煲仔飯啦!
服務員好細心,問要唔要飯焦(廣東話)?我話要,佢就落豉油,然後焗十分鐘先幫你打鬆。

「國食」~~ 響大陸食「國食」,煮得一般都比香港好。

黑椒牛柳絲炒意粉。

最後,一試「千島湖」,之後都係飲番青島了。

的餸睇來唔錯喎, 貴唔貴?
以上幾間(除咗潘金蓮)都係中上餐廳,兩個人一餐大約人民幣二百有找。
價錢ok喔, 大陸而家隨時貴過香港.
呢個武大 都唔細粒, 似乎係潘小姐高大
深圳就一般都貴過香港,但一出咗深圳就平好多㗎啦。