登記成會員
搜索
查看: 8676|回復: 5

[賽後報告] 快走龍躍頭、鶴藪、坪洋單車遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

一連幾日炎熱天氣警告,非常適合做戶外劇烈運動,今次快走龍躍頭、鶴藪、坪洋,最後上水大水管走人。

龍躍頭最出名就係「龍躍頭文物徑」,其實係一條村路(仲幾多車行,大家踩單車要留意),貫通「五圍六村」(即老圍、麻笏圍、永寧圍、東閣圍(又稱嶺角圍)及新圍(又稱覲龍圍),以及麻笏村、永寧村(又稱大廳)、祠堂村、新屋村、小坑村及覲龍村。(資料來源:古蹟辦))

不過今日就唔踩曬「五圍六村」,只係由崇謙堂去到鄧公祠就轉入小徑,踩去鶴藪。

「龍躍頭文物徑」起點係崇謙堂。

之後行幾步就到石盧。之前探險版有講,石盧大半年前外面有工程,依家又變番雜草叢生。

然後又係探險版出現過嘅「竹園」。(另看 http://www.photomarket.hk/forum. ... &extra=page%3D1

轉幾個彎就到鄧公祠。

經布格仔路往鶴藪水塘方向。鶴藪水塘不准踩單車,所以去到鐵閘前就轉入鶴藪郊遊徑 -- 放心,鶴藪郊遊徑係屬少數可以踩單車嘅郊遊徑。

郊遊徑出上禾坑,然後轉入「中草藥研發中心」,繼續走小徑。

小徑會經過幾荒蕪嘅地方,之後轉出沙頭角公路。呢一段要踩少少馬路,直奔坪輋。

坪輋入坪洋嘅村路(著名嘅坪洋 XC 路)已經有不少會員響呢版介紹過,所以唔重覆。唔識路請爬舊 post。可能春秋二祭未到,坪洋 XC 路生密曬,唔識路嘅應該搵唔到。

乜都生密曬。

之後又係例牌路線去上水……炎熱下大家要多做運動,提升體能!

嘩, 好多草呀!
我尋日又踩多轉,相反方向。響蓮麻坑路向坪洋方向,啲草已經生到完全冚曬條路。
Good....
路線好似幾複雜
但景點多, 又有XC路, 冇得頂!
GroupWebike(@G 發表於 5-9-2016 04:28 PM
路線好似幾複雜
但景點多, 又有XC路, 冇得頂!

大笪地版主都有響「橙新聞」專欄寫呢條路,請多多支持:

http://www.orangenews.hk/lifestyle/almanli/