登記成會員
搜索
查看: 5947|回復: 13

[純粹吹水] [問題] 由零開始-逐步換件之傳動系統

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

尋晚上網睇左一晚由零到一知半解, 所以想響度請教下有冇理解錯
原車

打算將跟車黎既
FSA MegaExo曲柄 42/32/24 175mm Qf168
FSA 42-24.PNG

SRAM X01 170mm Qf168

再換橢圓單餅32T

當中 BSA系統 需要轉 BB30
所以要買轉換器BSA 30mm

順便換跟車飛輪
  • 現有
    11-13-15-17-19-21-23-26-30-34

• 換成SRAM 既飛輪
    10-12-14-16-18-21-24-28-32-36-42

最大42/11
但事實只用32/11

重腳 32/11 = 2.9 > 32/10 = 3.2
輕腳 24/34 = 0.706 > 32/42 = 0.762

需然重腳左, 但跟據[開箱文] 從 Biopace 到橢圓片
上斜未必輸太多
而且只要ENGINE加大少少馬力問題就唔大

打算萬一將來唔夠用亦可換30T
30/10 = 3, 30/42 = 0.714

換BB30係考慮將來換15.5''車架(現166高18"車架)

呢個咁深入嘅問題要等 eggstudio 兄踩完有時間先答到你啦
蛋兄博完命依家要遊歷放鬆下
仲有好多後記要寫
GroupWebike(@G 發表於 22-3-2016 05:55 PM
蛋兄博完命依家要遊歷放鬆下
仲有好多後記要寫

正呀佢
去到咁遠玩車

買SRAM X01 BB30 crank 咪唔駛用 BSA adaptor?
此外,跟車的hubs是否兼容SRAM 11 速飛輪?XX1 及 X01 用 XD hubs,而新出的  GX 就可用普通 hubs,但冇  10T 咁細。你可考慮一下用 Shimano 飛輪,新出有 11-46T。
我原車係行BSA, 將貨就價見到有carbon sram x01 bb30 有平
所以考慮到遲少少換車架,加上見大多似乎數都係BB30
所以先打算加adaptor

跟車飛輪10餅,點睇都唔似可以塞多一餅
所以應該係唔兼容
原來飛輪有呢方面要注意!
唔講真係唔知
10T其實夠用,反而係睇價錢做人

題外話
今日收工問左之前蛋兄有推介過既車架廠,原來一套三件買都係開心價
但換車架又會出現27.5定29既問題

咁岩上星期有人落左去玩

所以我揸我架27.5出左去再跑入黎揸佢架26出去
唔揸過都唔知,原來差1.5差天共地

咁搞法又架又傳動系統又轆又叉
同換過架冇咩分別
真係要好好計畫下先逐件換…
到時再分享中毒文
但響之前都仲要請教下大家

BSA 車架好似唔可以加 adapter 轉做  BB30?相反就可以。我依家架車都係用 PF30,然後用  adapter 轉用 GXP。另外,10速的話,可考慮用「拓展片」,即係將現有果個十速飛輪拆走一片 16T 或 17T,然後補 42T。呢個方法又平又正。至於  size,你問我一定話 29” 好,我響南非比賽超過 9 成都係 29",遲少少我後記嘅「更新版」會介紹  Cape Epic 比賽中參賽者用嘅車種及配置上嘅統計,記後留意!
拭目以待!
15km.hk有篇單車知識:BB 中軸概覽提到
BSA軸芯可以轉30mm, 加一件咁既樣既 "架餐"

問清楚先,我驚我誤會:你個車架係BB30 定 BSA?
蛋兄, 我車架係BSA

剛剛又忙裡偷閒咁睇多少少資料, GX系列似乎係 "不追求輕量化" 既唔錯之選.

然後見到有一套 "歡容度" 高既GX GROUPSET

咁BB就直情 BSA > GXP

新車架都用BSA系統咁冇煩惱.
我上面有提過 SRAM 的 NX 系列,唔駛用 XD hub,只係飛輪最細齒係 11 而非 10。但價錢就真係哈哈笑。橢圓餅就用 Absolute Black ,話曬係我地車隊贊助!我 Cape Epic 用八日都冇投訴。
一路上網自學,睇多d細節野
突然見到有架車好熟口面
再睇下 「工作坊」既背景都好熟口面
中軸規格新趨勢?「RIDEA BB386+登山車大盤」