登記成會員
搜索
查看: 5116|回復: 5

[推介/評論] 美國新派口味、重 smoky、經典老餅重口味 -- 三款平價威士忌

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前金門之旅,除試咗當地出產嘅高梁酒外,仲試咗同當地冇啦 lung 嘅威士忌。依家分享吓三支早前買落嘅平價威士忌:

左起:美國新派口味、重 smoky、經典老餅重口味。

乜事?
Homan兄錯過了第一晚的把酒當歌, 興美酒無緣。
另外想請問在關口免稅店必買的是哪支威士紀?
我昨天過關時見到有3隻, 分別係Johnney Walker red label , black label , Jim Beam 及 Hightlaner
我印象中一定不是前兩隻, 因為價錢太貴。而J牌售$1XX, H牌則售$9X, 但沒有帆船商標那支,
請問是在港方的免稅店還是大陸那邊的?
alexphoto 發表於 7-5-2014 05:07 PM
Homan兄錯過了第一晚的把酒當歌, 興美酒無緣。
另外想請問在關口免稅店必買的是哪支威士紀?
我昨天過關時見 ...

我比較喜歡「重口味」,所以你列出果幾隻都與我無緣。雖然我都有d「輕盈」d嘅,不過會係其他牌子,原因係上面幾隻版子略嫌「大路」和「易入口」,味道層次變化不大,若有其他牌子選擇,不會以佢地作首選。
至於港方還是陸方,就睇價錢了。

上次金門其中一支係 Highlander.

而我推介係 69,可惜香港市面及免稅店都冇得賣,有機會響外地見到一定要買,只係十幾蚊美金一支。