登記成會員
搜索
查看: 5675|回復: 3

Motorola 運動 Android 智能手表 Motoactv 深度試用

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

初部開箱測試請睇番 http://www.photomarket.hk/portal.php?mod=view&aid=67

經過一個月使用後,係時候嚟番個深入 d 嘅測試報告。我主要嘅運動係單車 (公路及越野)、行山、越野跑山呢三類。

跑山測試都係睇番上面果 post。

單車型態:

單車方面, Motoactv 設計師了解到一個人會有多於一架單車,所以可以儲存幾架單車資料,例如種類、重量、車呔 size,特別係車呔 size,因為要用車呔 size / 車轆直徑去計算速度。(Motoactv 裝響 handlebar 上)

開箱文提及 Motoactv 可顯示 Facebook、Twitter 、SMS 及來電 (包括接聽及打出電話),響我準備出車時,收到 20 個 tweet。(Motoactv 裝響鵝頸上)

可留意上圖及下圖,Bike mount 可將 Motoactv 裝響 handlebar 及鵝頸上。

我早前另購一個 Trek Bontrager 嘅 ANT+ speed sensor ($230)。設定十分簡單,只要將 Speed sensor 裝好後,Motoactv 內 setting --> add sensor ,轉一轉個轆,約幾秒就搵到 sensor。儲存後就可以記錄由車轆傳送嘅速度。根據 manual ,若有 speed sensor,會以 speed sensor 記錄嘅速度為準。如果冇 speed senor,則以 GPS 作準。

可以 add 多超過一個 sensor,例如每部車一個,另外仲可以連接心跳帶及其他 sensor。

行車中個 screen 會自動熄,應該為慳電及保障車手安全。若需要睇資料,按一按掣即可。同跑步一樣,除地圖外,可自行設定想顯示項目,例如速度、踏頻 (需另外買踏頻 sensor)、Power (需買套 SRAM RED Quarq Power Meter) 、圈速、高度、pace 等等資料。

Screen Shot 2013-01-23 at 10.40.51 PM.png Screen Shot 2013-01-23 at 10.40.57 PM.png
紅色路線為 Motoactv ;藍色為 Sportypal。
測試當日用電話之 Sportypal 以 A-GPS 同時記錄 GPS 路線,與 Motoactv 之 "真正衛星" 比較,可見用衛星比較準確及細緻,不過缺點係入隧道或密林時會失去 GPS 資料,但 A-GPS 去到收唔到上網訊號時一樣死得。所以,A-GPS 及 GPS 各有千秋。

手表型態:

2013-01-20 12.41.31.jpg
行山時將 Motoactv 裝入表帶上,成為一隻手表。

Motoactv 配有納米表層,報稱防水防刮。我唔會用自己部機做防水實驗,所以有關防水能力請參考其他網站 http://digital.sina.com.hk/mobile/news/-4-1203598/1.html

實際使用時,水滴的確立刻 "扇" 走,不留水痕,十分神奇。

而當成為手表時,screen 一樣會自動熄,但當做睇表動作時,screen 會自動着番 -- 假如你有 Casio 手表,應該體驗過呢個功能。

今日發現有另一位 developer 推出 Motoactv 用嘅 plugin ,包括日出日落時間、GmaiI、Google Note、及原廠 apps 竟然用唔到嘅 Facebook plugin,每款要 US0.99
樓主放毒… 正一pkpkpkpkpkpkpkpkpkpkpk
呢個 post 出咗好耐了。

事實上,Motorola 原裝 Facebook plugin 唔知點解不能 login,而睇番 US$0.99 呢個,制作者一樣話叫唔好買住,因為又係 login 唔到,好大機會 Facebook 處理 login 果個部分有問題。