登記成會員
搜索
查看: 13776|回復: 30

[活動召集] 東江河源恐龍之旅(名額已滿)17-7-2012 update

活動類型:
遊山玩水
開始時間:
4-8-2012 08:00 AM
活動地點:
東江--觀音閣--河源
每人花銷:
1000 元
已報名人數:
剩餘名額:
0 人
報名截止:
15-7-2012 10:14 AM
17-7-2012 update :

路線及下面嘅 Google Map 都更新,請留意。
天王 x2、@Jenny 、@willywong  、@liliankan、@Homan  、@alexphoto 及 Alex 基弟已報名,名額已滿。
已聯絡國內司機,確認包車,將成團。

同上次海龜島團差唔多,9 大車 2 摺車。

酒店房間安排:
Rm1 : eggstudio + @sanbo
Rm2 : @hawaiiandaily  + @jenny
Rm3 : 天王 x2
Rm4 : @Homan
Rm5 : Alex 基's 弟 + @alexphoto
Rm6 : @liliankan (因又係凸妳一個女仔,所以又要收你單人房附加費)
Rm7 : @willywong
Rm8 : 司傅

酒店方面,暫定河源如家酒店或尚客優商務酒店。

若有人要單人房,請盡快通知我。

八月份組團往惠州東北部之河源,兩日一夜單車團。
出發日期為 4-8-2012。

行程:
Day 1 由觀音閣鎮起步,沿東江踩至河源。全日踩約 55 km。由於沿江關係,路線多彎平坦。(全日約踩 56 km)
夜住河源市。
Day 2 參觀新恐龍博物館、龜峰塔。然後乘船遊覽新豐江水庫(某電影拍攝場景)。收車返回深圳。(全日約踩 14 km)

形式:與之前海龜島團類似,會包車兩天。

車種: MT bike 配有紋幼呔

由於此團最後路線可能會因應團友體力而改動,請經常留意此 post 之最新 update。

必須攜帶用品及裝備:
  • 單車頭盔;
  • 車尾燈;
  • 錢 -- 每人可準備一千人仔,多隨少補;
  • 回鄉証(請檢查過期與否)
  • 電話卡 -- 以備走失時可聯絡司機及團友;
  • 內呔最少一條;切勿旨意團友,因為每架單車車轆及車呔尺寸未必一樣;

建議物品:
  • 旅遊保險 -- 可聯絡大笪地官方代理 @Homan
  • 梳洗用品 -- 廣東省部分酒店自幾年前起不供應牙擦等用品;
  • 簡單維修/急救工具 -- 修理單車及自己;
  • 若帶電子器材,例如相機、電話,帶備大陸轉換插蘇;
  • 太陽眼鏡(好天)/ 便利雨衣(落雨)
  • 電筒或車頭燈,因為可能會夜遊。

名額已滿,不接受加人,有意參加者請參加本版其他單車團。

已通過 (5 人)

留言 每人花銷 申請時間
liliankan

請問可否加位預埋我?

自付 14-7-2012 01:16 AM
egg_studio

要計埋自己

自付 4-7-2012 05:47 PM
sanbo 自付 1-7-2012 11:29 PM
hawaiiandaily

恐龍團 go go go

自付 28-6-2012 03:11 PM
alexphoto

有包車,又唔洗上斜。我一定參加!

自付 28-6-2012 12:40 PM
報咗先
報名也 ~ 去開標準請幫我買 4 條幼呔 Thanks
hawaiiandaily 發表於 28-6-2012 03:13 PM
報名也 ~ 去開標準請幫我買 4 條幼呔 Thanks

For MT bike 用 ?? 1.5 定 1.25 ??
同埋今次一件定兩件?
初部地圖,可能會因應路線改動而有變,只供參考,暫時不可盡信。

View 河源恐龍之旅 in a larger map
egg_studio 發表於 28-6-2012 05:38 PM
For MT bike 用 ?? 1.5 定 1.25 ??
同埋今次一件定兩件?

兩件 ~ MT bike 用 ~ 我同老婆也是新手 1.5 會唔會好 D ?另幫我買多個單車袋好似你那個咁~

hawaiiandaily 發表於 28-6-2012 11:34 PM
兩件 ~ MT bike 用 ~ 我同老婆也是新手 1.5 會唔會好 D ?另幫我買多個單車袋好似你那個咁~

其實踩平路嚟講,粗幼同新手舊手唔太關係;若用 1.5,理論上會慢過 1.25,不過會舒服 d ;1.25 會硬身好多(因為一般氣壓會較大),所以自己取捨就可以了。
咁1.5可以了
4-7-2012 update :

天王及 Jenny 已報名,尚餘四個名額。
幫我留多2個位, 我細佬同佢老婆。
alexphoto 發表於 4-7-2012 03:08 PM
幫我留多2個位, 我細佬同佢老婆。

OK, 已加入。睇番第一個 post 核對。
Jenny 7 月 28  OK ~ 8 月 11 及 25 ok
hawaiiandaily 發表於 5-7-2012 01:15 PM
Jenny 7 月 28  OK ~ 8 月 11 及 25 ok

但暫定出發日期係 4-8-2012...... 若包車 OK,就會係 4-8-2012,咁 Jenny 得唔得?
egg_studio 發表於 5-7-2012 01:55 PM
但暫定出發日期係 4-8-2012...... 若包車 OK,就會係 4-8-2012,咁 Jenny 得唔得?

要先問佢可唔可以調休
8-7-2012 update: 已租車,確認成團,尚餘一個名額。
名額已滿~~~
我同 liliian 都有空了,報左先,或者夠人包多架車?
Homan 發表於 14-7-2012 01:51 AM
我同 liliian 都有空了,報左先,或者夠人包多架車?

加埋 Lilian (佢報名早你少少㗎) 就同上次海龜島團一樣組合,即 9 大車 2 摺車,但你去埋就可能冇位放多一架大車...... 要 call 師傅睇睇有冇辦法......
我自己踩馬路追車囉
Homan 發表於 14-7-2012 01:20 PM
我自己踩馬路追車囉

你要自己踩上惠州先喎,我地唔係響深圳起步。