登記成會員
搜索
查看: 4840|回復: 3

慎入!變形金鋼 3 -- 三思而買飛

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

官方海報

官方海報
6 月 30 號去咗睇首影,當然係 3D 版,睇完有幾個忐忑......

從第一集去到第三集,每集之間冇連貫,可以視為商業考量,因為唔驚觀眾因為冇睇上一集而唔睇呢一集。不過我着眼於故事,所以 "集集新鮮" 反而減低咗我入場興趣 -- 因為依家就算唔入場,都可以租 / 買碟,或者安坐家中,按電視機遙控...... (某收費電視服務),就可以 video on demand,而且平過入場好多,睇完又唔駛還碟。

故事方面,從第一集起已經同原著毫無關係,不過我又覺得奇怪?如果跟番少少 (少少就夠) 原著,至少賣完柯柏文,下一集可以賣吓洛迪文,今集就賣福特...... 點解賣咗幾年都仲係柯柏文同大黃蜂呢?

講番故事,初頭編劇不錯,用美國 "傳統" 嘅大謊言大做文章,故事性十分強。不過當去到中段,當 "一切嘅謎都解開" 後,後面成個鐘都係打打打,睇到後段覺得好悶,想快 d 完場,仲希望唔好再有下集。

後面成個鐘講響芝加哥打打打,不過整體世界觀有 d 奇怪,就係成個地球咁大,狂派淨係入侵芝加哥,而呢個入侵過程靠幾個鏡頭就交代了 -- 當架穿梭機被毀滅後,下個鏡頭芝加哥就已經變成廢墟,樓都費時"霖"俾你睇。

主角 Sam 及女主角飾演兩個地球白痴,成套戲,特別係男主角,淨係識大叫及四圍走。但編劇似乎想刻畫佢做英雄,不過睇完成套戲,回心一想,將男女主角剔走,劇情一樣係完整及連貫。

機械設計方面,今集多咗激光鳥,不過唔係錄音帶;音波好似有出場,但應該唔係錄音機 (其實我真係唔知音波有冇出場,只係響對白中聽到提過 Soundwave you xxxx 咁)。視覺上,狂派機械人全部灰色一舊舊,變形之後仍然一舊舊,好似麥加登、星星叫 (我估應該係打落穿梭機果架飛機,不過其實佢又好似音波...... ) 、音波、同量產型響度走來走去嘅狂派機械人,全部都係灰色一舊舊,睇完都分唔清邊個打邊個。唯一分得出嘅係一樣係灰色嘅震波,因為個頭都同舊版有七分似,雖然唔係一把槍。

題外話,聯想電腦係狂派,咁如果有下集,Mac 機應該係博派。

之後打打打咗一個鐘,突然麥加登俾人打死咗,之後果隻 XXX Prime 幾秒後突然被打死埋,之後突然完場,咁其他 d 敵人呢?開頭明明有好多隻灰色一舊舊走來走去嘅狂派機械人,大家都唔記得咗消滅佢地,咁地球嘅危機就解除咗?

至於另一搵笨,就係 3D !相比近一兩年 d 3D 戲,例如 3D 食人䱽 (好片!)、愛麗斯夢遊仙境,呢類 3D 戲嘅鏡頭運用、取景角度、畫面顏色等,完全為 3D 效果度身訂造,所以睇起上嚟好 3D。反觀變形金鋼,拍攝時完全冇考慮 3D 嘅視覺元素。感覺上就似拍完後因為想滾多筆,所以用 software 將套戲 encode 成 3D 版,好似 Sony d 3D 電視咁可以將無線嘅天氣報告變成 3D 咁。

總結,睇完整套戲,除咗頭半截有故事性外,無論機械、編劇、攝影、玩具、男女主角 -- 無一可取

如果真係變形金鋼 fans 一定要睇的話,都奉勸一句,忍多陣,等出碟啦。

Credit : 官方海報

評分

參與人數 1積分 +1 收起 理由
c_Foo + 1 多謝你, 幫我袋返幾草!

查看全部評分

Ok啵,睇完你的影評真係對佢無哂性趣…
好彩我用3screen換飛,雖然海運戲院d設備落後, 但畫面真係冇乜3D感覺, 只有音效尚算不錯, 用$45睇就ok la.
但只有22:40一埸, 睇完成1點幾, 又要搭廿幾文的士返屋企。
戲中成日有cisco的產品, 應該又係讚助商嚟。
呵呵。我睇「賤擋萎葉」係iSquare晨早9點場,$35