登記成會員
搜索
查看: 10525|回復: 26

大家對OCR Team呢部舊車(已更新目標二手車既config)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

評價係點?
兩年車算唔算好舊?單車踩左兩年其實有冇問題?

另外想問下,178cm高應該踩咩size既架?

車架:giant ocr team(s size)
headset:fsa
fork:carbon(原裝)
handle bar:easton (carbon)
stem:fuji
seat post:tat cnc
saddle:fizik (gel)
槍手:shimano 105(指甲冇左)
制鉗:shimano 105
波撥:shimano tiagra
波腳:shimano tiagra
鏈條:shimano 105 (新換)
大餅:shimano tiagra中空
bb芯:token 陶瓷中空
輪組:Mavic askium race
呔:Vittoria Rubbino Pro Slick

價錢係under 3k,大家點睇
Trek 5000 Carbon
車架Trek 5000 Carbon
前叉 Bontrager carbon
速別 20S
把手 Bontrager 42CM  
headset Cane Creek
變速把手 SHIMANO 105  
前變 SHIMANO 105
後變 SHIMANO Ultegra
煞車 SHIMANO Ultegra
飛輪
SHIMANO 105 12-25T
鏈條 SHIMANO 105
大齒盤 SHIMANO 105
B.B. SHIMANO 105
輪組 Bontrager SSR
外胎 michele and Victoria zaffiro pro
坐墊 Bontrager Race
尺寸  52cm
不連lock踏  

呢部就貴d

仲有呢部

餅tiagra brake coxxxxly 其他105件

同呢部

車架  3K Carbon車架
前叉  3K Carbon前叉
速別  20S
把手  Oval 鋁合金 42CM  
headset Cane Creek
變速把手 SHIMANO 105  
前變  SHIMANO Ultegra
後變  SHIMANO 105  
煞車  SHIMANO Ultegra
飛輪  SHIMANO Ultegra 12-25T
鏈條  SHIMANO 105 CN-5600
大齒盤  SHIMANO 105
B.B.  SHIMANO 105
輪組  Fulcrum Racing 7
外胎  Continental gp 700x23C  95%new(少於300km)
坐墊  Selle Italia  
尺寸   52.5cm
送r550尾軨(包Continental Ultra Sport700x23c一條 )用黎踩機一流
不連lock踏  
全車95%新 保護佳
沙田大圍區睇車   有意pm出價 價岩即放
送尾袋&水架

最緊要顏色夠搶夠型!
R7 當然要 TT, 呢D入門級邊襯
是咁的,其實想買rb 同車手A 死過!
但比賽時你都係要踩摺車 (呢條規矩係你自己訂)...... 其實當日我已經知你一定會買 road bike ,所以我先出果個 post 問可唔可以 "借我架車比人用"......

以上咁多架車 Giant 果架唔好諗,其餘果幾架應該唔 arm 你 size  ...... "應該" -- 不過最好度清楚自己隻腳幾長,再到官網 check 下尺寸,因為唔同牌子就算標 54 cm 實際 size 都唔一樣。

同埋唔好信某討論區班車神 -- 個架 arm 就 arm, 唔 arm 就唔 arm, 唔好以為"寧細莫大",否則買咗之後好快可以換架。

以 R7 嘅級數,應該睇 Colnago 呢隻牌子。果 d GiaXt, TrXk, BXXXchi, BXC, 3X 全都襯你 (及你手車) 唔起
Colnago 即係呢隻?

http://www.28bike.com/classifieds/detail.php?id=80880
呢個係舊款+"經典"款,響外國好多 2 手網站都有得賣,而且都幾保值

我以前踩過 Colnago 單車,踩過後 (當然你要識欣賞) 你唔會將 d 兩三萬嘅單車睇得上眼,更加唔會睇得上  TrXk, BXXXchi, BXC, 3X , CerXXX , CannXXdale 呢 d "下價貨"

Merida , GiaXt 直頭係...... 真係形容唔到

但 Colnago d 車唔係特別輕,亦唔係甚麼高科技,但佢 d 架第一超硬,第二造工超靚,d 車手當係一件藝術品,第三係二手價高企 (某 d model 仲會升值)

當然上面係個人意見,但係唔係我嘅 "主觀" 可從二手價反映 ~~
發現呢隻COLNAGO用唔番TOKEN 陶瓷中空BB,另外賣家提到個架好花..!有D失望.5秒後佢即刻SELL我第二個GIANT CARBON 架!
本來話 sell 架法拉利比你,但我話法拉利好食油,5秒後我即刻 sell 架激改 MK Civil 比你,而 MK Civil 又慳油又坐得多人又激改 (仲有碳化頭冚)..... 但收番法拉利個價 (計平幾千)

新手買嘢緊記步步為營......你同人傾兩句一露底就比人知係新手, 小心

Colnago 行意大利 size, 所以好多現今 "主流" 嘢都裝唔到,一買最好全套上......一闊 X 大,所以襯得起 R7
我驚你水魚咗,講多少少你知......

上面我講過
呢個係舊款+"經典"款
,假如你買咗,有幾樣嘢現成 road bike 嘢係裝唔到,或要 adapter 先裝到......

另外,我頭先響某本地二手網站 search 到呢個廣告 post, 如果佢標 $2xxx,就算個架花晒,個價都鬼鬼地...... 事緣係呢個架當年出產果個年代,Colnago 呢隻牌子響某地區 (唔係大陸) 係 "好似" (好似 <-- 我唔肯定㗎) 好似好似好似好似好似好似好似有出產老翻......我見當年響大埔某單車鋪 (間嘢依家仲響度) 好似好似有得賣..... 我都差 d 想買
烈柒兄,不如你講清講楚個budget先,一時$7k都話貴,另一時又話要carbon架CoInage品牌陶瓷中空BB,睇到個人有少少亂
部TREK 條友係- 到6.5K!!!
回覆 16# c_Foo

d 80後係咁㗎啦,睇化啦~
我個人咁睇,揸定主意做人,唔好婆媽,做人型唔型有冇性格睇呢d小節可反映,套返日常生活、愛情生活,得益係自己!

記住 : 平車冇人笑,炒車有機會比人笑!
已決定KEEP住觀望二手市場~
因為同野牛SALES 吹水,發覺兩年CARBON 架有D危!