登記成會員
搜索
樓主: wongfai

大家點睇 ?

呢排我每日十個鐘研究HiFi野,只係知道皮毛
c_Foo 發表於 6-1-2010 10:11 PM

有時唔駛諗太多既 .... 有好多野係可以用常理黎推測既 ....
因 sony 52" Z series 岩岩停產 , 問晒全港電器店 及 sony 行都唔會再有貨返 , 所以小弟今日入左 SHARP 52" AQUOS G77 , 下星期四先送到貨 ....

別注版全高清iDTV
Sharp AQUOS G77

Can it do recording by connecting an ext. harddrive?
Can it do recording by connecting an ext. harddrive?
egg_studio 發表於 8-1-2010 01:09 AM

宜家市面上 (香港 ) 得部份細廠會咁做 ..... 如"中國海信", 韓國 xx....etc.
另外宜家市面有 usb 端子既機(包括所有牌子),好可能日後可以從 firmware 入手 .... 去因應市場需要而加入呢個功能 ; 況且人地日本 d 電視已有呢個功能好耐 , 不過如果從 firmware 入手 ,有一個問題就係始終係單 tuner 要邊看邊錄呢 ... 再加上用家係咪好需要錄影 , 如果係 ...宜家買個雙 tuner 既錄影機頂盒都可以解決 ... 仲好有彈性添 ~~
回覆 24# wongfai

唔怪得機頂盒仍有其市場,唔似以前d NICAM 機頂盒咁蕓花一現。
回覆  wongfai

唔怪得機頂盒仍有其市場,唔似以前d NICAM 機頂盒咁蕓花一現。 ...
egg_studio 發表於 9-1-2010 12:35 AM

其實大家可以諗諗 ... 點解香港既數碼廣播要用大陸開發既制式呢 ? 而宜家大部份既機頂盒又係邊道制做既呢 ?? $$$$$$$
plamas lar
plamas lar
sun69 發表於 10-1-2010 12:24 AM

你指 plasma 嗎 ???
1月14日下午,著住整齊制服既兩位 sharp 員工,由送貨至掛埋落牆都係用左15分鐘時間,以下簡短咁介紹一下 :

估唔到個紙盒咁大 ..... 因為原來佢個機架係放響機側,所以個盒長左.

掛完上牆之後立即駁天線 set 台,收電視效果比之前用 8仔既機頂盒有明顯分別...8仔d字幕會起"9牙"...電視內置tuner估唔到會咁好 ~

除左試ps3出 1080p打機播片外,再試下駁 wii 打下保齡,不過冇得傾 ... av 線即係 av 線 .... 濛濛的 ... 勝左畫面夠大 ....

後記 : 整體黎講鎖定 52" size 既我,合晒心意.... 機能黎講不過不失 ... 合格 , 以呢個價入到 52" , 1080p 100/120hz 24hz 都算抵 ... 三年前小弟部 37" sharp lcd 冇 hdmi ,1080i hd ready 都成 $22,000.- 呢 ...

同場加影 himedia H500-BTH

話說小弟一早已有心購入一台高清多媒體播放器 , 不過部部都硬係差 D 野咁 , 唔係播唔到咩 FILE 就唔 SUPPORT 某 D FORMAT , 咁咪唯有暫時交比 PS3 去負責 MEDIA PLAYER 既角色 , 不過問題又發生 .... 就係 PS3 只支援 FAT32 格式既 HARDDISK...下下要左就右就 ... ; 到近排又諗住買個內置硬碟可錄影既機頂盒 , 不過其實我冇咩興趣錄電視的 ; 到左前兩日 , 小弟入便利店買野飲時,睇下雜誌架上既影音書 , 睇睇下見到今期 AV 雙周有介紹市面最受歡迎既多媒體播放器 , 咁我咪比 $20.- 買黎慢慢睇囉 .... 才不知一睇就扑鎚決定第二日即出去入手呢部 HIMEDIA 500-BTH , 呢部野完全合我心水 , 駁好晒線 SET 好晒野更令我覺得非常合用 , 此機99%MOVIE FORMAT 播晒,最高支援 BD 全碟 FILE 直出 , 1080P 24HZ電影 MODE 直出 HDMI , 低至 RVMB 濛查查照播到 , 可駁 LAN 或 WIFI 直接響大電視睇 YOU TUBE ... 等 , 仲有就係 .... 呵呵 ... 有埋內容數碼接收同預較錄影 , 錄影效果仲好好添 .... 開頭諗住一部機咁多野玩 , 會唔會質數求求其架 ? 小弟可以答到你 ... 真係大件夾抵食 .... 國內影音產品萬歲 ... , 播變型金綱 2 樹林果幕 ... 先知原來細個睇既卡通片係呃人 .... 原來柯柏文個身 D 零件係咁覆雜 , 同埋樹林果幕 D 樹好有立體感 , 樹與樹之間好有距離感 ... D 樹葉幾 DETAIL 都見到 ; 至於聲音方面 : DTS-HD .....乜乜最新既都支援 , 除左 DD TRUE-HD ... 最後結論 : 抵玩 !!!
咁部himedia H500-BTH 賣幾錢?

你用邊隻 8 仔?我用 HD2008 但字幕唔覺有狗牙
咁部himedia H500-BTH 賣幾錢?

你用邊隻 8 仔?我用 HD2008 但字幕唔覺有狗牙
egg_studio 發表於 20-1-2010 12:46 AM

H500-BTH 淨機 $1,688.- ,連 usb wifi 一隻 $1,788.-  未計 3.5" 1tb harddisk ... ( 最高支援 2 tb )

我用 8仔 838 字幕起狗牙 ~