登記成會員
搜索
查看: 12659|回復: 30

大家點睇 ?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

有冇師兄可以比到意見 ~ ?
toshiba 46SV650CH
我始終都係相信先鉾"極黑"PLASMA 系列!
唔插插蘇仲黑添,仲有冇具體d既意見呀?
今日再出去比較 , led 背光既真係有 d 分別 , 但考慮到 46" 又太細 , 55" 又冇位擺 ... 現在考慮入 52" sharp G77 中 ..... 一個月唔夠價錢勁跌 $7,xxx.- , 叫 sales 駁 bd 原廠 setting 試 , 同 led 背光比又唔係差太遠 ... 所以襯低價入大畫面都係一個優點 ...
Size 與新技術分野,比我揀就要大 Size (空間容許),新背光 LED 黑位、對比及立體感佔優,不過冇 AB 比較分野不太明顯,靠自己感覺啦,買咗就好好發掘佢既優點喔
個人實際經驗,我買過幾樣「大size」嘢,分別係50"電視、32"電視、45"魚缸、24"iMac,起初都會諗下d乜乜解像度(魚缸除外),放咗響屋企後只會覺得越來越細,所以最好有大買大,一步到位!
個人實際經驗,我買過幾樣「大size」嘢,分別係50"電視、32"電視、45"魚缸、24"iMac,起初都會諗下d乜乜解像度 ...
egg_studio 發表於 5-1-2010 07:21 PM

認同 !!   所以小弟經過連日走訪不同影音店進行實地測試之後,最後定位響 52" 機種上 , 而最後兩強如下:

SHARP LC-52G77H

SONY KDL-52Z5500

再經過剛剛與 周先生 響旺角作最後測試後 , 決定入手 SONY 52" Z SERIES

入手後可會搞個分享會?
小弟奉上「300」DVD...
入手後可會搞個分享會?
小弟奉上「300」DVD...
Homan 發表於 5-1-2010 11:30 PM

bd 會唔會好 D 呢 ?
小心借DVD之名到府上"攪你",近排興呀
bd 會唔會好 D 呢 ?
wongfai 發表於 6-1-2010 01:22 AM

BD? BT我就知…

係唔係即係blue ray?
BD? BT我就知…

係唔係即係blue ray?
Homan 發表於 6-1-2010 12:02 PM

Exactly
Blu-Ray
咁點解BLUE RAY 唔係BR而係BD??
Blu - ray Disc (BD) 至真,講開個名"藍碟"英文唔係 Blue - ray,而係 Blu - ray (玩食字?)
正如點解我叫毒男而唔係叫死毒男一樣啊~
C++同C#(SHARP),1號同1號A~
Blu - ray Disc (BD) 至真,講開個名"藍碟"英文唔係 Blue - ray,而係 Blu - ray (玩食字?) ...
c_Foo 發表於 6-1-2010 03:21 PM

周生 近呢個零月對影音既知識有明顯既進步呢 ...
呢排我每日十個鐘研究HiFi野,只係知道皮毛
等你破處文!
回覆 14# c_Foo

我估好簡單,「Blue」同「Ray」兩個字本身係好一般的字,要申請做專利可能有難度,但創作一個「blu-ray」就係一個新字,咁就易好多申請專利啦!
等你破處文!
egg_studio 發表於 6-1-2010 11:55 PM

好 ~