登記成會員
搜索
查看: 13718|回復: 29

觀星活動 -- 獅子座流星雨2009 (活動取消)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

)母彗星:55P/Tempel-Tuttle
彗星公轉調期: 33年
活躍期: 11月10日 - 11月21日
高峰期: 11月17日11:15pm (香港時間)
流星速度(71km/s)(屬快)

美國太空總署馬歇爾太空飛行中心的Dr. Bill Cooke在08年尾預測2009年的獅子座流星雨高峰期可能觀察到每小時500顆的流星!
獅子座流星雨的輻射點午夜後才在東面升出,軸射點升出前,流星主要會由東面劃開,因此
選擇東方視野良好的地方會較好。另外大部份流星並不會很光亮,因而在光害較為嚴重的地
方將難以觀察流星。

source: http://www.phy.cuhk.edu.hk/astro ... 09/2009Leoroid.html

時間:午夜12:00
集合:將軍澳坑口站
目的地:清水灣釣魚翁郊遊徑高處
備註:請帶備足夠擋風衣物及小食,會乘的士出入,每人來回大約$50
幾時啊,巴打,明年午夜12:00?

回覆 2# 的帖子

咁大個2009,看不見麼?
又來釣魚翁......

好凍好凍好凍好凍好凍好凍好凍好凍好凍好凍

我報名 (點解唔揸車??)

回覆 4# 的帖子

本來想萬宜東霸架,不過怕搭車遠,走人難!

回覆 4# 的帖子

冇有怕! 打住邊爐睇流星雨都唔錯喎, 不過要搵個有水源的地坊, 大坳門得唔得呢?

回覆 6# 的帖子

大坳門向東嘛? 車可直到
全天域獅子座流星雨特別講座

太空館天象廳今年翻新後是世上首屈一指高解像度的全天域天象廳! 市民可以在天象廳中欣賞由美國公司Sky-Skanlnc的新式數碼天象投影系統放映出來的星空模樣,超過5300萬象素的星空盡入眼廉。系統更可飛出地球,在太空中以不同角度欣賞宇宙穹蒼。這次講座使用天象廳系統講解獅子座流星雨,畫面震撼、富動感、新穎有趣、突破傳統!

香港太空館專題講座

香港太空館將於11月10日(星期二)晚上7時至8時30分,在太空館何鴻燊天象廳舉行《2009年獅子座流星雨》專題講座,由陳俊霖先生主講,內容包括介紹獅子座流星雨的形成、觀測歷史和以往引發過的觀測熱潮,並且模擬獅子座流星雨高峰期當晚在香港可見的星空和提供觀測方法建議,以供參考。

講座將以粵語講述,即場免費入座,
講者:陳俊霖先生
日期:2009年11月10日(星期二)*
時間:下午7時
地點:香港太空館何鴻燊天象廳
*星期二為太空館休館日,講座開始前需在太空館門外等候

你會去?
今日去了太空館,聽了有關今次獅子座流星雨的資訊。
如果天氣許可,我們在光害小的地方,向東方望就有機會看到今次的流星雨。
流星雨的密度為ZHR=200,加入其他因素計算,在萬宜東壩(01:00~05:00左右)可以看到大約每小時50顆流星。
當然,一切要看天氣/運氣。
另外,亦有同行人會帶天文望遠鏡,會嘗試看看獵戶星座中的一團星雲。
如果到達時天氣真的不佳,我們就會走人去西貢吃糖水。
咁即係改地方啦??
東霸吧,唔使諗.不過個講者都幾攪笑
預計東霸都只會睇到大約ZHR 50既星星!
另外,東霸可以睇到4等星
因為0光害咁濟
昨晚佢話國際組織imo話大約11點,而佢又話唔知邊度收番來話係5am
假如5am 既話,真係睇條毛毛,再加上個日要番工,我都仲諗緊帶衫去換定點好..

回覆 13# 的帖子

容我更正,ZHR是=200,不是50。
50是加入了幾個variables後得出的「每小時可見的流星數」啊!
什麼是ZHR? 什麼4等星? 有冇頭等星? 毒男又多咗樣嗜好
ZHR我估計是每小時的流星量,但這個數會因為雲量、光害、位置而和實際觀察到的數目有差別。
但作為一個測量標準,ZHR有它的科學價值。
原帖由 Homan 於 11-11-2009 09:22 發表
容我更正,ZHR是=200,不是50。
50是加入了幾個variables後得出的「每小時可見的流星數」啊!

你梗係冇聽書,佢指預計既ZHR係200
但香港萬宜實際睇到只有ZHR 50啊

回覆 17# 的帖子

NO! ZHR係一個各地可用的計算標準,但實際觀察的流星數係ZHR再乘一D其他因素!

請先google、wiki 一下先啦… 聽書又唔記得!!

soruce: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6 ... 1%E6%98%9F%E6%95%B8

每小時天頂流星數(ZHR)是用在流星雨觀測上的一種觀念,它代表的是在最佳狀態下(如果輻射點位於天頂,天空中也沒有光汙染[1]。)一位觀測者可以看見的流星最多數量。因為ZHR定義的是一種理想狀態,因此實際能看見的必然低於此一數值。流星雨的ZHR最低只有1或2顆,到最大的可以超過100。但超過100的只有英仙座流星雨象限儀座流星雨雙子座流星雨
牛b咁串,信唔信我打比陳俊霖問下佢?
來來來,撚就唔賭la
同你賭控球指數+版主位
你嬴我連486分都比埋你!輸既你比番個999分+版主位我!
來吧,我是個雄赳赳的男人!!

回覆 19# 的帖子

賭我梗係唔怕你,但係你好似無野可以輸比我了…