登記成會員
搜索
查看: 6114|回復: 6

[賽後報告] 「礦場 V」白田村鎢礦裏面的日軍洞

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

幾個月前探索過沙田白田村鎢礦場,然後從透地雷達擬定幾個「可疑位置」,懷疑仲有礦洞,並交給版友前往調查(因為我唔得閒)。

版友按圖索驥,證實其中兩個「可疑位置」是洞穴,但並非礦洞,相信是日軍洞穴,即是礦場營運前已存在。兩洞分別有樓梯及斜路,大約深 30 米,從裏外情況,估計呢幾十年應該冇人去過。

講開「冇人去過」,向我報料的讀者同我講,好耐之前佢響其他討論區同一班「行山老手」講白田村有礦洞,果班「行山老手」不但不相信,仲要笑人地;當讀者同我報料時,我一貫「信咗先算」精神,立刻去探路,結果除讀者提及的洞外,仲搵多幾個,同埋了解埋白田村及礦場的歷史。

一星期後到我出動,除了版友找到的兩個洞外,仲搵多一個,其餘「可疑位置」都係水坑、山坑之類。

白田村礦場有趣之處,是礦洞旁邊是日軍洞、日軍洞旁邊又有礦洞,如果分唔出兩種洞穴,不妨去睇睇,好容易就分得出。

詳細文章(上、下集)請看我網站啦 ~~ 其他相等版友出啦~~

正呀!謝謝分享
等你出報告
謝謝分享!
仲有人未出相…
多謝師兄分享
終於跟人去見識過????????????????