登記成會員
搜索
查看: 6631|回復: 14

[賽後報告] 林村地下軍事建築解密遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前應當地人邀請,到林村一處位於私人地方的「地下建築」做研究,調查下究竟係乜嘢來頭。

由於地下建築響私人範圍,去過嘅人唔多(當地人細個時就成日去玩啦),因此,初頭單憑三言兩語,好難估計究竟係乜?地下建築位於林村,許願樹附近有幾個被稱為「防空洞」的碉堡 / 槍堡,所以研究團隊最初有幾個諗法,一係就同「防空洞」差不多,是碉堡 / 槍堡(只因為甚少人去過,冇人講得出有幾大);另一個可能,就非常大,大到佔據許願樹對出的停車場地底,類似金鐘的 Battle Box -- 我早年寫過 Battle Box 文章,可在大笪地爬舊文(有閱讀權限)。

咁究竟地下建築係點,請睇片及我網站詳細報告!

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
passer + 40 支持出相

查看全部評分

謝謝分享
有去水道的地牢是否戰後英軍打算退守地下時的厨房?
TMDsHold 發表於 30-9-2022 05:34 PM
有去水道的地牢是否戰後英軍打算退守地下時的厨房?

不是。

整個建築分為三部分,有三條通往地面樓梯,但根據面積,又唔需要咁多樓梯。所以,我地認為是訓練用,因為可按需要轉做一個大碉堡,或三個小碉堡。此外,當年,槍口或監視口的方向是望住人地間屋幅牆(呢個已證實,對面間屋歷史一定早過英軍),所以用嚟打仗完全不合理。此外,地底冇廚房或廁所,不是英軍常規駐守的地方。

綜合上面幾樣,加埋土地契約及不能公開的文件,是 50 年代英軍的訓練設施。

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 十分好!

查看全部評分

謝謝分享
egg_studio 發表於 1-10-2022 11:46 AM
不是。

整個建築分為三部分,有三條通往地面樓梯,但根據面積,又唔需要咁多樓梯。所以,我地認為是訓練 ...

謝謝解答
感謝師兄分享
Very interesting, thanks!
Thanks for sharing !
james97 發表於 26-11-2022 09:58 PM
Thanks for sharing !

好耐冇見!

yes, long time no see (過去大半年有多, 練習跑步為主)
james97 發表於 14-4-2023 08:36 PM
yes, long time no see (過去大半年有多, 練習跑步為主)

跑步時有乜新奇嘢發現?
egg_studio 發表於 16-4-2023 09:13 PM
跑步時有乜新奇嘢發現?

發現 雖然自己年紀大, 原來自己還可以跑快一點, 只要每天勤力一點, 跑多一點.   
james97 發表於 24-4-2023 12:27 AM
發現 雖然自己年紀大, 原來自己還可以跑快一點, 只要每天勤力一點, 跑多一點.   
...

我係踩單車人,個人經驗,體力與年紀可分為兩個階段:

1) 訓練越多,體力越好 — 這階段同年紀冇關係
2) 去到頂峰時,即是年紀成為障礙

絕大部份人都係處於(1)狀況,除了專業訓練嘅運動員,因此,多做運動或訓練,體能就越來越高,同年紀冇乜直接關係。至於 (2),絕大部份人有排都未到。