登記成會員
搜索
查看: 2954|回復: 6

[賽後報告] 「礦場 V」白田村鎢礦場 — 尋礦洞之餘,仲要尋人

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

這是有趣又可惜的經歷 — 有趣是,早前有讀者向我提供「礦洞 V」位置,讓我找到一個不算太多人知的礦洞(洞裏沒有垃圾或鞋印,網上也找不到有人提及,應該去過嘅人唔多)。可惜是,我遺失了他的聯絡 — 如果你是報料給我的讀者朋友,請聯絡我~~~

文章刊出後第五天,讀者搵我,約我一齊去重遊礦場!原來讀者以前住響礦場條村!

可以開估:「礦場 V」= 白田村鎢礦場

老實講,我都未聽過城門河河邊原來曾經有礦場~~~

探洞的故事請到我網站看,大笪地的風格是「圖多少不重要,最緊要字少」。

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

感謝分享,大開眼界!
報料讀者已聯絡我,早前一齊重遊礦洞,將有更新文章及影片介紹!
egg_studio 發表於 6-9-2022 12:37 PM
報料讀者已聯絡我,早前一齊重遊礦洞,將有更新文章及影片介紹!

正呀,期待........
勁正呀

今次都係靠讀者報料,如果只睇牌照及文件,只認為是露天開採,冇諗過會有地下開採。
感謝分享