登記成會員
搜索
查看: 3686|回復: 10

[賽後報告] 研究 + 爬上「八角形塔」塔頂

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

上個月八號風球在新界某山卡啦河流邊,見到呢座「八角形塔」,當日橫風橫雨(請爬舊文),加上戴單車黑超,睇得唔清楚,誤以為是「六角形」。

今日三號風球,當然係戶外活動好日子,於是帶齊架生,打算爬上塔頂,清走塔頂的植物,睇睇頂部係乜樣 — 上面有片睇,詳盡故事請到我網站。

七月時,因為單車 lock 踏 + 冇架生,睇唔清楚被樹藤遮蓋的頂部。

塔的位置是山卡啦,冇路嚟,對岸有路,但唔留心的話係睇唔到個塔。

塔附近有陂閘,不知道與塔有冇關係?

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 支持原創

查看全部評分

謝謝分享
會否另有組件在附近,看似一個絞盤。
野孩子 發表於 9-8-2022 11:52 PM
會否另有組件在附近,看似一個絞盤。

附近未搵到另一個,而且係用磚砌,轉唔郁的。
感謝師兄分享
昨天去左一見真身,真係好特別。
shiulung 發表於 21-8-2022 12:43 PM
昨天去左一見真身,真係好特別。

幾日前有位網友睇完我介紹後,拆解我的提示,搵到位置,然後廣傳了,現在大家都知道響邊啦~~ 大家去開的話,不要錯過充氣水壩的遺址,大家都知道,因為我做充氣水壩的文章,先會意外搵到呢個塔~~~

拆解提示:
1) 我影片、照片及文章都提及 + 影到一個陂閘;
2) 「充氣水壩(漁護署)」篇介紹了四條河;
3) 從衛星圖(例如 Google Map),逐條河搵,好容易會見到這個陂閘;
4) 影片、照片及文章都提及村民/村長,即是某條村入面。

有(3) +(4) ,稍為畀心機就搵到,果位網友都係咁解開了謎題 (唔需要攤大手板問人㗎)。

我都係靠你既描述同個陂閘再係youtube搵到條航拍片見到疑似陂閘先有方向去找尋,幸運地第一次去就找尋到,自己發現係開心啲既,多謝你既發現而不自私地公開照片。
shiulung 發表於 21-8-2022 11:34 PM
我都係靠你既描述同個陂閘再係youtube搵到條航拍片見到疑似陂閘先有方向去找尋,幸運地第一次去就找尋到, ...

下次提高難度先~~~

朱翁話落難果個會係黃龍坑,會唔會係呢度?有無聲納探測地下有無墓室?中咗發喇喂!
TMDsHold 發表於 23-8-2022 06:24 PM
朱翁話落難果個會係黃龍坑,會唔會係呢度?有無聲納探測地下有無墓室?中咗發喇喂! ...

邊有咁易啦~~~

一般墓穴 / 墓室,響外面冇跡可尋的。響國內「遊覽」過非景點的墓穴(不是宋代),是從盜墓洞入去,經驗所見,外面冇痕跡的。