登記成會員
搜索
查看: 5938|回復: 7

[討論研究] 河邊神秘建築

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前我寫了渠務署的充氣堤壩文章,依家寫緊漁護署篇,共有 17 條充氣水壩,分布新界 5 條河道,我去其中一條河道,睇完水壩後,沿河遊覽,想睇吓有冇得意嘢,點知真係有得意嘢!響下游見到呢個塔形建築(與充氣水壩相距半公里,應該與充氣水壩無關),地點雖然是河邊,但冇路去。

塔形建築有四層,六角柱體、圓尖頂,冇凹位(即是不是化寶塔),最特別是每層每個角都有一個三角柱體向外突出。我問過附近村民,冇人知道佢來歷。

我響我嘅《漁護署篇》影片(未完成)剪一段出嚟,先分享一下,大家研究係乜嘢。(地點不用問,等我寫好文就知)

呢舊嘢咁奇怪
係咪以前用嚟做地標?
我查了「官方地圖」,冇標示,所以應該不是公用的建築。
有冇研究過個地台,直插泥中或是石屎平台,能否轉動?
野孩子 發表於 5-7-2022 10:28 AM
有冇研究過個地台,直插泥中或是石屎平台,能否轉動?

冇研究入泥有幾深;

我唔夠力轉動佢~~~

今次係踩單車睇水壩,下次好天時專登去深入研究!

估計係一個風水塔型裝置,通常置於河道旁,祈求水利人和,但還未完工只有主結構,未做外牆裝飾
barry 發表於 6-7-2022 07:10 PM
估計係一個風水塔型裝置,通常置於河道旁,祈求水利人和,但還未完工只有主結構,未做外牆裝飾 ...

香港有冇其他例子?
egg_studio 發表於 9-7-2022 01:27 AM
香港有冇其他例子?

冇實例,我只係靠估