登記成會員
搜索
查看: 5782|回復: 2

[推介/評論] 三十年後樟樹灘走線,仲有遺蹟搵得到?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

我網站出了《三十年後樟樹灘走線,仲有遺蹟搵得到?》一文,所以響大笪地不重複,故此呢度就講講呢篇文嘅前因後果~~~

寫了《四十年後和合石支線》後,有讀者提議,不如講埋樟樹灘。自小住新界的我,由細搭火車搭到依家,起初諗諗,樟樹灘好似冇乜嘢寫,因此我將視野拉闊少少,網站文章就寫從大埔墟站至大學站,影片就集中樟樹灘,另外加埋之前大家討論過嘅「新大埔滘站」及 N38,所以,睇完片要睇埋文先知完整故事。

當寫到差唔多完成時,有九鐵前員工畀咗一餅 VHS,入面是當年樟樹灘(或者叫白石角)拉直的片段,是當時九鐵工程人員記錄承包商工作情況而拍,所以響坊間冇可能搵到,我亦不能公開入面的影像,但某啲資料可以用文字講番出嚟。不過,錄影帶亦錄咗拉直走線竣工時的新聞報導(因為拍果個人是外國人,所以佢錄明珠台)

本文先分享我的影片,之後會陸續寫番當時工程的日誌,如果大家是鐵路迷或工程迷就留位啦~~~

多謝師兄分享
九鐵前員工提供的 VHS,拍攝了當時承包商工作情況(坊間冇可能搵到),我不能公開入面的影像,所以以文字把時序列出,大家分享一下~~~

錄影帶錄咗拉直南行走線竣工時的新聞報導,這一段可以出街,已放響我的影片裏。

March 1994 to Sept 1995

20 May 1994 臨時天橋橋躉完成

25 Sept 1994
1:30 開始安裝臨時橋面
2:24 安裝完成

Dec 1994
白石角工地臨時辦公室完成

Jan 1995
工人進駐工地,開始平整路基、明渠打樁、明渠橋躉、建造行人隧道、 (Pak Shek Kok Nullah Bridge piling, Pedestrian Subway, and Nullah Bridge Abutments)

June 1995
完成鐵路橋安裝

July 1995
路軌已鋪設及接駁

11 Sept 1995
出告示「清晨五時起在白石角歧線處的架空電纜設備將告通電,電壓為二萬五千伏」

24 Sept 1995

南行線

1:06 切割路軌
1:37 移走舊路軌
1:57 安裝新路軌
4:30 完成
6:04 北行火車通過白石角(行舊線),延遲了八分鐘
6:22 南行火車通過白石角(行新線)

8 Oct 1995

北行線

0:56 切割路軌
1:50 安裝新路軌
2:00 發現路軌長咗,要切短!!
5:41 完成
6:06 電力故障引致信號燈不着(12 分鐘前北行列車頭班車已開出)
6:23 以人手(旗仔)指揮北行列車通過
7:15 信號系統恢復正常