登記成會員
搜索
查看: 4472|回復: 15

[賽後報告] 「礦場 Z」-- 鮮為人知,但人來人往的礦場

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

之前有「礦洞 X」、「礦洞 Y」,明眼人一睇就知會有「礦洞 Z」,不過,呢處不是礦洞,而是只作露天開採的「礦場 Z」。

幾年前我及隊友將三個唔肯定存在或不存在嘅礦場備案調查,但因為太多嘢玩,所以呢三個礦場一來規模小,二來官方冇紀錄(例如「礦洞 Y」)或者唔肯定有冇正式開採(例如「礦洞 X」),所以要等到封咗關,冇地方去,先從籠底搵番呢三個 file。

「礦場 Z」位於人來人往嘅香港四大行山徑之一,唔係山徑旁邊,而係行山徑穿過礦場,咁樣都會幾十年冇人知!?所以,就算有當年政府批文,都有機會冇開採過。後來,搵到幾張舊照片,睇到有建築物,又有舊報紙報導,但由於牌照冇註明礦場名稱及地址,只有座標,所以未能確認就係照片及報導所指的礦場。

直至到現場,從山腳至半山都搵到露天開採痕跡,確認了礦場的真身。

所以,今次「礦場 Z」唔駛揼波鐘,有興趣知道係邊度,就睇睇我網站啦~~~~

水流槽鐵鑛坡面 A.jpg
(橙箭咀)山上一片大岩壁,今天仍清楚可見。(紫箭咀)產生壓縮空氣予風炮用的鍋爐。(黃箭咀)輸水管,今天已有新管在旁邊,但舊管的石躉仍在。

水流槽鐵鑛坡面 B.jpg

用礦石堆起的石牆及工作平台。

礦坡。

評分

參與人數 4積分 +140 收起 理由
james97 + 20 有圖有文有真相
barry + 40 支持原創
JohnLam + 40 有圖有文有真相
leonkin + 40 支持原創

查看全部評分

如果冇睇我網站:都響呢度開估啦。

「礦場 Z」是位於今天的的牙鷹角,山腳的開採地區和辦公室、碼頭等,就被今天的鳳凰徑穿過,換言之,當大家去牙鷹角營地露營或行過鳳凰徑時,其實大家訓響或穿過了礦場。

奇就奇在,咁明顯嘅地方,坊間之今冇人留意到。

有興趣可睇埋片,當然不要錯過我網站詳盡版。

拿拿臨過去網站睇埋下集先
勁!!!

多謝分享
話咁快就更新!
支持,謝謝分享!
多謝師兄分享
新發現呀,原來水澇漕係礦場
謝分享
謝謝分享
還有沒有更多礦場設施在這裏發現?
野孩子 發表於 12-2-2022 10:25 AM
還有沒有更多礦場設施在這裏發現?

根據牌照,仲有一個牌發響附近,但唔似有開採過,留待稍後有機會再探。
睇份報紙寫話礦場範圍內豎出若干高約3呎、以白地黑字書「香港礦產公司」字樣的地界辨識碑
樓主去考察時有無發現類似嘅嘢
有睇過報導啦,梗係乜都冇啦!
egg_studio 發表於 27-2-2022 11:13 AM
有睇過報導啦,梗係乜都冇啦!

可惜可惜
支持支持!感謝師兄分享。