登記成會員
搜索
查看: 3424|回復: 3

[圖片/文章] 40 年後的和合石支線,仲有冇遺蹟搵得到?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

2013 年我響大笪地已經寫過和合石支線,當時用「官方地圖」對比鐵路走線及車站位置,總結出,除咗「橙色鐵閘」外,乜都冇得剩。

幾年後,偶然獲贈一張和合石站旁邊、嘅三等火車櫈,加上做沙頭角支線時認識一班村民,間接得到一啲和合石支線及和合石嘅軼事,於是,事隔 9 年,又寫多次和合石支線,今次做埋影片,及做深入啲。

今天,和合石站是銘賢路和興路迴旋處一帶。

路軌盡頭是今日嘅和合石墳場辦事處

從和合石站出發,走線經過今日嘅和興體育館

穿過和興體育館,在百和路過對面嘅華心邨

通過華心邨後,又過馬路(一鳴路),到對面牽晴間

牽晴間第一座及第十二座,準備匯入主線,即是今日嘅東鐵線。

匯入東鐵線位置,今日仍有「紅色鐵閘」。

鐵閘響我 2013 年出文時係橙色,幾年前油咗紅色。

橙色鐵閘以前係路軌。當九鐵轉電氣化時,和合石線且會停運及清拆。停運後幾年,路軌未拆走,當時和合石站用作清拆柴油年代車卡,所以我先有張三等木櫈響我屋企,亦曾作訓練車長之用。電氣化後,東鐵線全線以圍欄封閉(所以冇得好似以前咁橫過路軌),和合石線由於冇電氣化,所以響分岔位做咗橙色鐵閘,方便拉啲車卡入去和合石站劏。

大約 80 年代尾,路軌都拆埋,走線起曬大廈,但橙色鐵閘保留至今。

最後,都係總括一句:和合石支線乜都冇得剩,但點滴都仲有,大家不妨睇片及我網站的長篇大論啦。

分析相當精彩詳盡 片尾電影片段難得一見火車運行支線第一身視角!
謝謝分享,有趣,唔睇都唔知有呢段故
謝謝師兄分享