登記成會員
搜索
查看: 4799|回復: 5

[賽後報告] 「礦洞 X」搵唔到遊記 + 「三個傳聞」

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

我網站都同步出文,不過大笪地講嘅嘢有少少不同。

大家心水清,應該好容易估到「礦洞 X」係邊度,由於我地搵唔到「礦洞 X」,疑似開採痕跡都冇,所以開佢名並非洽當:

1) 有可能發牌後冇開採(只是勘探,我地亦見到懷疑勘探痕跡);

2) 開採地點並非「金xx村」,有機會去到好遠,因為牌照文件裏有暗示過,最初搵到礦物地點並非「金xx村」,但由於申請人是「金xx村」村民,所以牌照上寫「「金xx」」。

事實上,咁多年嚟冇人搵到呢個地方,因此,今次食白果,反而增加上述兩個睇法嘅可能性。

至於江湖傳聞,話礦場在水底,如果根據牌照記述,就一定唔係。

「水底」之說又要講講舊故事了……

1) 好多年前當大家討論「礦洞 X」,我有份提出「水底」之說,後來講吓講吓,有人以為講真,就傳咗出去。(當然,同期我未必係唯一提出嘅人,但肯定自己有份作出嚟的)

2) 另一個「傳聞」,就是澳門松山防空洞 D 組,大家先爬舊文,然後對比維基就明白點解得我知道 D 組響邊啦。

3) 第三個「傳聞」,就是打鼓嶺禁區開放後,我帶單車團去遊覽,響地標「噹噹石」即場作一個故仔,若三次「噹唔響」舊石,就會 XXX ,如果「噹得響」,就會 YYY,後來竟然傳到街知巷聞,真係失敬~~~

借「礦洞 X」呢個 po 提番「三個傳聞」,都係想有個紀錄,後人得知出處~~

評分

參與人數 2積分 +120 收起 理由
leonkin + 40 支持原創
mcw + 80 支持原創

查看全部評分

現場直擊:已經搵到礦洞 X,依家在洞外,今晚出文介紹!

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 支持原創

查看全部評分

謝謝分享,個一帶本身都要走一段路先到,探索時間大打折扣。

雖然四圍都係密林,但有冇路杯由山上落返村?
文中我提及的舊山徑,只係「痕跡」,唔算係路,唔開路的話行唔到,亦唔可以通落村。
多謝師兄分享
egg_studio 發表於 14-2-2022 02:53 PM
現場直擊:已經搵到礦洞 X,依家在洞外,今晚出文介紹!

期待