登記成會員
搜索
查看: 4668|回復: 13

[賽後報告] 蓮麻坑礦場 Level 0 (零)氣井及坑道深探

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前初探了 Level 0,記錄了礦層入口及幾個氣井位置,預料氣井響地底下相通,及連接到 Level 0 與 Level 5「相會」之處,即是從 Level 5 見到的木氣井。(請另爬舊文)

冇睇過我文章嘅朋友,可能仍然對 Level 0、1、2、3…… 好亂,簡單講,蓮麻坑礦場不同年代有不同公司開採,命名方法不同,例如 Level 1,戰前及戰後分別指山腰之上及山腳的礦層,所以,為免亂上加亂,我儘量用各年代的官方名稱,不用俗稱。

貫徹「多圖少字」,所以唔講咁多,大家睇片,有興趣深入認識蓮麻坑礦場各 Level 的背景,就睇我網站啦。

「真 . 入口」「木氣井」?蓮麻坑礦場 Level 0 + Level 5 探索

Level 0 主礦層向下的木氣井,從位置及高度推算應該連到 Level 5,稍後探索。

木氣井上方又有氣井,但又似溜槽,但上面一定有一層,又係稍後探索。

氣井裏有高嶺土層。

5號氣井20米都好深,留意到井邊都好多碎石呀,都幾險
barry 發表於 15-11-2021 10:05 PM
5號氣井20米都好深,留意到井邊都好多碎石呀,都幾險

4 號氣井井口全是碎石,安全起見,所以冇落去。不過,既然隔離嘅 3、5 都回填,4 號應該唔通。
安全要緊,都叫有D收獲
多謝師兄分享
河邊的洞口以前探過,第一次見深入洞內的片,謝分享
謝謝分享
重新認識依個礦洞,正。
感謝分享!
謝分享
謝分享
cshum 發表於 19-11-2021 10:22 AM
河邊的洞口以前探過,第一次見深入洞內的片,謝分享

唔知你指「河邊洞口」係邊個?其中有一個仲有得落,但因為不屬於  Level 0 或 5,所以不在今次探索裏,即係遲啲先去。
egg_studio 發表於 27-11-2021 02:00 AM
唔知你指「河邊洞口」係邊個?其中有一個仲有得落,但因為不屬於  Level 0 或 5,所以不在今次探索裏,即 ...

新桂田坑 左面三個狹窄洞以前已探過,其中一個叫天眼洞

右邊碎坡右手邊下方洞口幾靚,入過去見到好多蝙蝠,但是沒有入到最盡頭。

碎石波上面那個礦洞,內有兩個天井,有部份可以捐落去探索,以前去未見過有人拍片,不敢探索。

另外片中第一個有水聲那一個洞應該未去過。

cshum 發表於 27-11-2021 11:46 AM
新桂田坑 左面三個狹窄洞以前已探過,其中一個叫天眼洞
右邊碎坡右手邊下方洞口幾靚,入過去見到好多蝙蝠 ...

你咁勁都唔入到尾?

遲一啲會再深入啲,稍後會去另一個應該冇乜人去過 / 留意的地方,有興趣留座睇報告。