登記成會員
搜索
查看: 8115|回復: 19

[賽後報告] 西門子電報桿第 9 集及大結局

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

上年偶然發現嘅西門子電報桿及走線嘅探索去到尾聲,上次講到沿蓮麻坑路搵到文錦渡管制站,今集繼續從文錦渡管制站經沙嶺墳場及南坑到羅湖站,然後過梧桐河,到達走線終點。

呢度照舊圖少字少,有興趣睇長篇大論請睇我網站~~

評分

參與人數 2積分 +60 收起 理由
John.Hume.Ross + 20 支持原創
leonkin + 40 支持原創

查看全部評分

謝謝分享
今日LUNCH食飯有得睇~
請問羅湖公立學校附近有否發現石灰窰?
我冇發現(因為冇特別搵),有冇多啲資料?我得閒去睇睇
egg_studio 發表於 8-6-2021 02:08 AM
我冇發現(因為冇特別搵),有冇多啲資料?我得閒去睇睇

SORRY!友前輩曾提及過,未有確實資料,見兄香圓圍有所發現,多口一問,謝謝!

謝謝分享
TMDsHold 發表於 8-6-2021 09:37 AM
SORRY!友前輩曾提及過,未有確實資料,見兄香圓圍有所發現,多口一問,謝謝!

...

會唔會係因為一句:
本土史學者黃佩佳1938年在《香港新界百詠》的〈羅湖〉,便記有:

華夷分限到羅湖,野渡煙迴仄徑迂;但見磚窰凌漢立,滄桑奚忍認輿圖!

在新界大陸之極北,當深圳、鳳水兩河之匯。沿河小邱峙立。側有大路,東北行,經逕頭、打鼓嶺、逕肚、逕口而達沙頭角,凡七英里。渡河即屬寶安縣,亦稱羅湖,村居在焉。英屬僅有羅湖磚窰一所,煙突高廿餘丈,經營十餘年,今已停辦。直達廣州之公路,即經其側。南去上水,一英里耳。

「英屬僅有羅湖磚窰一所,煙突高廿餘丈,經營十餘年,今已停辦。直達廣州之公路,即經其側。南去上水,一英里耳。」

會唔會就係指木湖?
TMDsHold 發表於 8-6-2021 09:37 AM

...

香園圍果支響電報桿附近,無意中發現。我下次去羅湖村時八卦吓
leonkin 發表於 8-6-2021 11:22 AM
「英屬僅有羅湖磚窰一所,煙突高廿餘丈,經營十餘年,今已停辦。直達廣州之公路,即經其側。南去上水,一英 ...

根據我所知(唔代表100%準確 — 戴頭盔先)

羅湖有 2 間製磚廠,分別是羅湖製磚廠及雙英製磚廠。

羅湖製磚廠比較出名,因為出品有著名的 KCR 磚,依家踩單車經常可以見到,仲有一條所謂「羅馬式拱橋」,不過遺址就乜都拆曬,我有出過文,你可睇睇:https://www.photomarket.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=7682

雙英製磚廠就有遺址,亦保留了幾碌煙通,但據原文「英屬僅有羅湖磚窰一所,煙突高廿餘丈,經營十餘年,今已停辦。直達廣州之公路,即經其側。南去上水,一英里耳。」,應該指羅湖製磚廠,因為雙英製磚廠冇 "廿餘丈" 咁高的煙通,相反,羅湖製磚廠符合「直達廣州之公路,即經其側。南去上水,一英里耳」之形容。

隊友 Tymon 之前寫過羅湖製磚廠的文,照片裏出現"廿餘丈" 的煙通:

https://industrialhistoryhk.org/ ... he-new-territories/

以下是雙英製磚廠的片:

egg_studio 發表於 8-6-2021 12:08 PM
根據我所知(唔代表100%準確 — 戴頭盔先)

羅湖有 2 間製磚廠,分別是羅湖製磚廠及雙英製磚廠。

兩三下就解決問題了
leonkin 發表於 8-6-2021 11:22 AM
「英屬僅有羅湖磚窰一所,煙突高廿餘丈,經營十餘年,今已停辦。直達廣州之公路,即經其側。南去上水,一英 ...

應該不是! 木湖瓦窰據記載有四個,大家多數知一個而忽略側邊的一個,另外兩個待有心人仕尋覓!
不過你話羅湖公立學校,羅湖村同木湖瓦有段距離
如果知道電氣化前,羅湖舊警崗位置應該迎刃而解!(戴頭盔先,因聽番來的!)
先搞清楚,木湖瓦和羅湖舊警崗響不同位置,彼此有段距離,而「磚窰」同「瓦窰」做嘅產品係不同,規模都不同,究竟你講緊羅湖定木湖瓦?
聽番來的是羅湖村磚窰!樓主搵到去羅湖公立,多口一問!
見#9師兄提及會不會是木湖,順帶指出有四個窰,令樓主迷惑罪過罪過!
哈哈,我都畀你搞亂。早前到木湖瓦窰時(有片的,請另爬),村民有介紹另一個窰,不過未出片,但佢冇話有四個窰咁多。
Thanks for sharing