登記成會員
搜索
查看: 7994|回復: 14

[賽後報告] 源源牛奶公司牧場 / 牛棚(加咗片)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近期有會員出牛棚,我又出吓先。

2022 年更新:踩單車經過,拍了片,分享吓~~~

早前搵電報桿時,響邊界執到一個牛奶樽,原來係「源源牛奶」!執起時先記得中學時代都耐不耐會幫趁(因為果陣響果頭返學),依家位置係砵蘭街及太子道交界。

牛奶樽上面寫住:「牧場:新界粉嶺坪輋七十七約 A 段」

我響新界住,一聽到乜乜約就知難搞,因為一個「約」一般有 MK 咁大,於是響「官方地圖」搵到 DOT 77A 大約邊忽,然後踩單車去搵搵。搵咗幾次,只搵到另一間「新華牛房」……最後,搵唔到。

過咗一排,同事講起佢以前住坪輋,提起「源源牛奶」,佢話太細個,聽過但未去過,於是幫我問長老,長老一聽就畀位置我。

又踩單車去,源源牧場原址原來響新華牛房隔離,因為已經變曬貨倉及工場所以認唔出。我問工場人員,佢地唔知源源牛奶係乜,因為佢地只係租地方用,唔知道建築物嘅歷史。

根據「官方地圖」,當年有 10 個牛棚,而呢 10 個牛棚,唔知道幾多個屬於源源,幾多屬於新華?另外,有一個懷疑係放牛嘅草地。牛棚嘅窗已經封曬,不過有一間牛棚冇租出,仍保留牛棚模樣(最後張相)。

保留原貌的牛棚。

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

源源⋯聽都未聽過
尋根問底精神, 正~

下次入貨倉,同你揸車穩陣呀~
YKC 發表於 2-6-2021 10:28 AM
源源⋯聽都未聽過

因為你太年青啦
egg_studio 發表於 2-6-2021 12:29 PM
因為你太年青啦

我都未聽聞過
ShingWong@G 發表於 2-6-2021 07:11 PM
我都未聽聞過

你都係太年青
源源、澳牛、安樂園雪糕一切已成往事!
好似有D印象...haha
多謝分享
附近仲有間叫康寧,有時間去埋,稍後分享
egg_studio 發表於 4-6-2021 12:33 PM

牛牛樂園
egg_studio 發表於 4-6-2021 12:33 PM

康寧都係牧場?
Thanks for sharing
ShingWong@G 發表於 4-6-2021 09:21 PM
康寧都係牧場?

康寧係牛棚,佔地細啲,幾年前都仲有營運,不過出咗單醜聞之後就執咗
謝謝分享
出片後,有親朋戚友們提供有趣資料,其中有有趣是太子店後欄竟然有養牛,有會員幫我查過30-60年代航空圖及地政圖,當時真係有一段時間,鋪頭後面是一片冇起樓的空地,就是今天彌敦道和太子道交界,有興趣請睇我網站有詳盡文章。