登記成會員
搜索
查看: 6829|回復: 14

[賽後報告] 蓮麻坑礦場 Level 5 及「礦柱回採」區

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

本文冇加閱讀權限,一來「圖多字少」,二來我網站已經刊出長篇大論版,大家有興趣睇字可稍後睇埋我網站。

關於整個蓮麻坑礦場,推薦睇睇隊友 Tymon 早前寫嘅英文版。至於我篇文,主要補充一下礦場產量主要來源 Level 5,而呢部分是隊友文章未有提及,另外,我向國內相熟礦場查詢「礦柱回採」響現代礦業嘅應用,大家研究一下。

如果大家去過所謂「大廳」、「六號廳」嘅 Level 6,宏偉嘅「六號廳」其實是用「礦柱回採」後嘅遺蹟,「六號廳」及露天部分本來應該是山體一部分,過去叫 Level 1,而 Level 1 包括了現在的 Level 6(「六號廳」)及 Level 5。又係果句,想知詳細就睇我網站。

因為唔想變成今日嘅馬礦(噴大字、簽名、破壞),歷史及學術嘅歡迎一齊研究,但入口、位置、地圖等不會回答,亦唔駛托朋友朋友嘅朋友問啦

約最少 20 米高的木氣井。

DSC00032 4.50.47 PM.jpg
作為氣井 / 直井支架的槽軌(不是火車用,而是電車用)。

評分

參與人數 4積分 +220 收起 理由
CKY + 20 有圖有文有真相
leonkin + 40 支持原創
AnsonNgNg@FB + 80 支持出相
mcw + 80 有圖有文有真相

查看全部評分

精彩!人人著埋褲仔,相信有一定風險!Level5大開眼界!謝謝!
thanks for sharing
支持支持
入去噴大字、簽名D人真係正仆街, 連狗都不如, 正垃圾
從片看你們都穿了 harness, 入level 5 是不是 一定要穿?

用常理推測以前啲礦工 應該有路行入去 冇理由個個都係爬山專家
cshum 發表於 10-5-2021 05:17 PM
從片看你們都穿了 harness, 入level 5 是不是 一定要穿?

用常理推測以前啲礦工 應該有路行入去 冇理由個 ...

哈哈,你嘅問題,我網站早有答案,有興趣可睇睇
多謝分享, 大開眼界
支持,咁有心
謝謝分享,條木氣井超正。
感謝分享
多謝分享!精彩!
YKC 發表於 24-5-2021 12:38 AM
多謝分享!精彩!

多謝支持!文中及影片有伏線,不日仲有下一集。
好心急睇紙盒!
紙盒搵到位置啦(影片ss3有講,綠色乒乓波果段)
Thanks for sharing !
謝謝分享