登記成會員
搜索
查看: 5023|回復: 6

[多圖少字] 鐵坑山登蛇嶺

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

可玩性都高,全長約2公里,最高點只是143米,上山預定要抬車便可。
入口在落馬洲瞭望台旁,現場有指示。
落山就是馬草壟。

登山不久,已經有靚景。

鐵坑山頂,成條路慢慢玩,除了當日行山人仕多外,路面多碎石,不要停選路避開。

蛇嶺頂KILL標同時,大家借小弟單車打卡,有人提議我收費,我說一罐冰凍可樂就OK。

時間尚早,再走一轉馬草壟麥景陶碉堡。

上水屠房外還有芒草打卡
又唔叫埋我去!

版主息怒
星期日七點幾起身見到FB谷有人行完此路線,所以小弟即慶去一趟。
可以再約
幾年前我都踩過,不過是從洲頭馬路入,接拜山路,總之有路就行,但最後原路走,冇過去馬草壟。咁你有冇去鐵橋?
egg_studio 發表於 13-4-2021 06:03 PM
幾年前我都踩過,不過是從洲頭馬路入,接拜山路,總之有路就行,但最後原路走,冇過去馬草壟。咁你有冇去鐵 ...

https://www.photomarket.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=7768
這條? 我無去,之前睇過但認不到那裡。
響山頂或山脊望落去嘅大森林入面,除非個森林都燒埋,否則見唔到。從山頂落馬草壟落斜抬車多唔多?
egg_studio 發表於 14-4-2021 01:23 PM
響山頂或山脊望落去嘅大森林入面,除非個森林都燒埋,否則見唔到。從山頂落馬草壟落斜抬車多唔多? ...

可以下次約騎,你帶我入森林。
落馬草壟其實可以落晒,但我其中一個位俾碎石滑倒失平衡,要推一少少段。
反而由落馬洲上就真係9成抬車。