登記成會員
搜索
查看: 11216|回復: 15

[賽後報告] 「香園圍燒窰」搵電報桿時偶然發現的燒窰

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

我響本版嘅影片未更新,但其實已經完成咗從「担水坑至蓮麻坑」舊禁區的電報走線,近日開始「禁區外」的搜索。

在香園圍密林裏,搵到電報桿之餘,偶然發現一個燒窰,有三支煙囪。

如果唔係要入森林搵電報桿,正常係唔會嚟呢頭,唔知大家見過呢個燒窰未?(因為唔知道來歷,所以叫住「香園圍燒窰」先)

評分

參與人數 2積分 +80 收起 理由
lee8899 + 40
leonkin + 40 支持出相

查看全部評分

cy088 發表於 23-2-2021 11:05 PM
感謝分享。每次在郊外,都會想像樹林/森林內會否隱藏了一些歷史遺跡,呵呵。真的有! ...

分享經驗,我搵嘅嘢都係藤帶瓜、瓜帶藤,例如幾年前響深山搵到條舊路軌,知道係舊沙頭角線路軌,然後有朋友及鐵路中人報料,響香港不同地方搵到其他沙頭角線路軌,咁我就繼續搵,搵到其他非沙頭角線路軌,同時又做咗個沙頭角線遺蹟及走線包膠,另外,自己一向有畫鄉郊風景,包括啲客家屋,對鄉郊有少少認識,所以入村就有偈傾,有得傾就好辦事,村民提供資料之餘,送埋兩張舊火車櫈,之後有南丫島有村民見到復修火車櫈,將「神風櫈」送畀我搞,然後又搵到錳礦。

沙頭角線中無意搵到 1899 年支電報桿,跟住本版會員報料,話附近村仲有,去到村發現原來係唔同款,然後認識村民,村民指路入深山搵,當搵電報桿時,響桿邊搵到呢個窰。

總之樣樣嘢都有關係,起咗頭,之後自動會陸續有嚟。

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 支持原創

查看全部評分

多謝師兄分享,好高興聽到「一件垃圾都冇」
謝謝分享
好正

層層地發現 逐漸地揭穿
經過香園圍幾次都唔知有個窑。
ShingWong@G 發表於 23-2-2021 10:20 AM
經過香園圍幾次都唔知有個窑。

容易搵的話就一早有人發現啦
香港好多地方名都有窰瓦缸碗既字眼, 唔知全盛時期既香港製磚瓦之事有幾興盛, 又有幾多遺跡被遺忘
感謝分享。每次在郊外,都會想像樹林/森林內會否隱藏了一些歷史遺跡,呵呵。真的有!
ShaunTheSheep 發表於 23-2-2021 10:44 PM
香港好多地方名都有窰瓦缸碗既字眼, 唔知全盛時期既香港製磚瓦之事有幾興盛, 又有幾多遺跡被遺忘 ...

其實,係咪「興盛」?我又有不同睇法。新界幾個著名的燒窰嘅出產,好多只係供應本村所需,例如有人要起屋,咪響村口個窰燒磚瓦或貝殼等。大規模生產據知有大埔碗窰,不過比較同時期嘅國內燒窰,只係蚊比牛。

Liked and thanks for sharing
好正
每次都好用心,由以為電線杆到發現是電報杆,現在更發現燒窰,好厲客探究精神,也是我喜歡看你網站及入這討論區
多謝你既用心分享,我當故事咁睇
多謝師兄分享,好型!!
多謝分享!睇落好完整!

TMDsHold 發表於 3-5-2021 11:52 PM
多謝分享!睇落好完整!

唔算完整了 — 煙通塞咗、個頂穿咗