登記成會員
搜索
查看: 9138|回復: 7

[賽後報告] 繼續搵電報桿之「伯公坳麥景陶支線」(第 3 集)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

我網站未寫好文,先響呢度簡單分享。

據記載,担水坑至蓮麻坑電報走線有兩條分支,其中一條往伯公坳麥景陶碉堡,於是第三集記錄從伯公坳麥景陶向山下去,搵到分岔位後,繼續往蓮麻坑方向走,不過因為天黑,所以去到新桂田就收工。

至依家為止,已經搵到大約五十幾支了,仲有十幾支就完成了担水坑至蓮麻坑一段,而西門子總公司亦 send 咗第二批資料畀我,內容關於絕緣體及支架,對於分辨「電報」及「電話」有幫助,稍後會繼續出文及片,有興趣就繼續追看啦。

麥景陶碉堡內的桿的支架是原裝西門子「勾形」(下圖 fig 1)

Screenshot 2021-02-10 at 7.47.36 PM.jpg

伯公坳支線與主線交匯位,有兩個支架,分別向蓮麻坑及伯公坳方向。

除電報桿外,伯公坳仲有幾支石屎柱 / 桿,到底係乜?影片有講。

影片有講。

評分

參與人數 3積分 +100 收起 理由
JohnLam + 40 精品文章
leonkin + 40
CKY + 20 有圖有文有真相

查看全部評分

揾曬未
多謝師兄詳細解說,期待下集
ShingWong@G 發表於 10-2-2021 10:17 PM
揾曬未

仲有蓮麻坑礦場至新桂田一小段,及礦山支線,一共約10支,之後就開始蓮麻坑至馬草壟,都仲有一排可以玩
egg_studio 發表於 11-2-2021 12:33 AM
仲有蓮麻坑礦場至新桂田一小段,及礦山支線,一共約10支,之後就開始蓮麻坑至馬草壟,都仲有一排可以玩 ...

嘩, 報告有排寫。
其實冇乜嘢寫,都係年份、款式和物料,及幾時從電報變電話的推論之類。
師兄真係高手,連西門子嘅資料都查到。
wilsonyip 發表於 27-3-2021 12:35 PM
師兄真係高手,連西門子嘅資料都查到。

唔係我查的,係聯絡西門子公司,然後佢地提供給我的