登記成會員
搜索
查看: 11014|回復: 7

[賽後報告] 《尋找一百年前:沙田吊車》

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

路線:顯徑站>舊煙墩山火車隧道>徑口路>沙田吊車石躉遺跡>福來別墅>沙田嶺路>大埔道七咪半公園>大圍站

沙田都有吊車?係!不過已經一百年前嘅事啦,而且唔係你同我可以坐到。先講前事,最近有外國文獻類似回憶錄咁,講述一位工程師回憶當年來港協助九鐵興建煙墩山火車隧道,大約為1906年,當中有好多珍貴資料,我就只集中講下「沙田吊車系統」。

沙田仍未開發,工地一直受瘧疾影響,當時註場醫生建議搬往高地作為宿舍會比較好,當時在沙田設有高地宿舍,亦為咗方便員工往返隧道口工地,於是有吊車系統出現。

文獻記載,沙田吊車系統長2800英尺(約850米),高度置於400英尺山上(約120米高),於是利用數碼地圖,由舊煙墩山火車隧道沙田隧道口,拉一條850米嘅線,而終點要係一個大約120米嘅小山坡上,終於有所發現:在大埔公路旁雞記台附近一個山坡。

由大埔公路經山坡維修小路上去,就見到一個個正方柱體,佢地就係吊車石躉遺跡,柱體平面各長75cm,不知埋下地底有幾深,整個平台共有大約二十個,整齊平行排列,當中有兩個正方體特別大,大樹同佢爭持中,再細心附近搜尋,發現還有一個貯水池,但未知是否有關連。

不過謎底未解開,現場所見,平台不足以興建宿舍,亦未見有地基!如果往上沙田嶺路走,山勢十分陡峭,今日我要手腳並用才能爬上去,唯一可能係雞記台,由平台下山落斜去就可以,我個人覺得未必係沙田嶺路一帶。

搵到(估算到)完整走線嗎?

我都睇過吊車的照片,睇落似以前長江渡江果種吊車(唔係依家重慶果部),估計中途冇支撐及轉向,你認為呢?
egg_studio 發表於 6-1-2021 01:33 PM
搵到(估算到)完整走線嗎?

我都睇過吊車的照片,睇落似以前長江渡江果種吊車(唔係依家重慶果部),估計 ...

同意直上直落

不過我仲未推斷到宿舍係邊。福來別墅個位好早的地圖已經有,但我想像吊車落車再上去都幾斜下,雞記台都有可能
我再上去找,未再發現有古躉,而呢個平台的石躉多,似總站
根據吊車照片(其實未肯定係咪果架吊車),留意鋼纜斜度,睇落唔算斜,因此估計宿舍車站響稍高過隧道高度
最近都有睇過行山網誌關於此路線,先知原來沙田以前有吊車。
Thx for sharing!
多謝分享