登記成會員
搜索
查看: 7169|回復: 5

[純粹吹水] 新界將重建的廢廟(附送「羅馬式」拱橋)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

呢度唔開名,因為村內有人歡迎重建、有人反對、亦總會有 FB 乜乜「關注組」嚟抽水。

廢廟是三級歷史建築,我幾年前第一次去(其實佢響我平時踩單車路線附近),當時尚算完整,今日重遊,原來塌曬。根據立法局文件,廢廟已經納入「歷史建築維修資助計劃」,批准了撥款,擇日重建 / 保育。

當地其中一位村民見我嚟重遊,傾開計,話好開心,因為重建會收佢間屋(寮屋),早前登記咗上樓,而佢間屋塊地將會成為重建後廢廟的公用設施用地。

呢排凡係紅磚拱形都有價有市,不過,新界大把,呢頭至少有兩條「羅馬式」橋,歷史可追朔至一百年前。

IMG_20210104_171227 1.jpg

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 支持原創

查看全部評分

感謝分享
紅磚係咪塊塊都有3隻英文字? 相傳話有分岔嚟呢度,可能又要查舊地圖.
冇字,有字就畀人偷曬啦。走線冇嚟呢個位,實情係當年起鐵路時要就地取材,做紅磚鋪路起橋,因此,除咗上圖果條「羅馬式」拱橋外,粉嶺及大埔都有呢種拱橋,而且都同火車有關,有機會另文介紹

謝謝分享
egg_studio 發表於 5-1-2021 06:42 PM
冇字,有字就畀人偷曬啦。走線冇嚟呢個位,實情係當年起鐵路時要就地取材,做紅磚鋪路起橋,因此,除咗上圖 ...

果時就係話有條臨時分支嚟出貨喎...正正因為工程需要,比主線更早