登記成會員
搜索
查看: 7432|回復: 8

[討論研究] 域多利軍營不知用途石躉

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

域多利軍營軍火庫(現時為亞洲協會,可免費入內參觀),草叢裏有幾舊石躉,上面有金屬架,有冇人知用途或歷史?

吊車?
謝謝分享,又係思考嘅時候!
軍火庫以前曾有吊車,但確實位置冇清楚記載,只係知道響路軌東北面末端。而吊車的結構及形狀有文字記載,相我好似有本書有,我搵搵
Thx for sharing
原來有座活化軍火庫可以參觀,仲有舊路軌線路留低,google map 就咁寫亞洲協會真係唔知係咁有特色,下次經過要入去行下
ShaunTheSheep 發表於 5-12-2020 08:45 PM
原來有座活化軍火庫可以參觀,仲有舊路軌線路留低,google map 就咁寫亞洲協會真係唔知係咁有特色,下次經 ...

你有此感覺,因為軍火庫只係被改建做不同用途(當軍營關閉後,曾做過政府文職設施),現在是馬會畀錢的藝術館。亦因為係馬會畀錢關係,整個藝術館是做 36 唔做 36 ,因此不需要宣傳,冇遊客就大家做少啲,所謂「註場」藝術工作者就有個靚 office 自己做藝術及藝術行政,同公眾脫勾,所以冇人知係正常,佢地都唔想咁多人知,費事多樣嘢要做。

至於軍火庫本身,隨軍營關閉後已經乜都冇,因此神仙都冇辦法變番嘢畀你睇。如果唔係要做路軌搜集,唔值得花時間去。

egg_studio 發表於 5-12-2020 09:35 PM
你有此感覺,因為軍火庫只係被改建做不同用途(當軍營關閉後,曾做過政府文職設施),現在是馬會畀錢的藝 ...

嘩,你講到咁白,哈哈哈哈。
多謝分享