登記成會員
搜索
查看: 6852|回復: 5

[討論研究] 巴富街空置土地

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

Hi各位,好久不見

話說早排路經上址見塊地生晒草
內有兩條階梯「遺跡」(地圖上亦有顯示)
問過住附近朋友話已經吉左幾十年
唔知背後有咩故事呢

睇番航空圖及中原樓盤資料,巴富花園 1982 年入伙,巴富花園前身係四層高建築,睇外形(從航空圖睇)似政府宿舍格局,之後 73 航空圖清拆中,其中你指出果塊空地係「政府宿舍」,拆咗後應該屬巴富花園的(睇地政地則圖),至於點解唔起樓,就唔知了。

樓梯方面,巴富花園向地底挖深咗,應該係停車場,而空地係原來的地面高度。
egg_studio 發表於 10-11-2020 06:12 PM
睇番航空圖及中原樓盤資料,巴富花園 1982 年入伙,巴富花園前身係四層高建築,睇外形(從航空圖睇)似政府 ...

真失策 忘了有官方地圖可以參考
等得閒d去圖書館搵埋舊地圖
我有幾本及張舊地圖,可惜係冇註明巴富花園前身幾幢建築物係乜,我只係從1963的外形及角度睇到是樓高四層,似政府宿舍格局。(即是估出嚟的)
你果日講完, 我夜晚都轉登揸車走去睇......
感該都屬巴富花園,因為個圍牆都係佢地起
做少少研究,巴富花園前身是巴富街英軍宿舍,果然是「政府宿舍」格局。

附圖在《在巴富街官立小學上午校的日子》一文中搵到,相中幾幢就係巴富街英軍宿舍。