登記成會員
搜索
查看: 9673|回復: 19

[賽後報告] 南丫島 1952 年錳礦洞(一至四號洞)另加送"例牌景點"日軍洞

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前得到 1952 年政府批出的開礦牌照,批准某香港公司在南丫島開挖「錳」。

牌照裏批出三個開採地點,第一及二號點各有一礦洞,第三點有兩個礦洞,即一共四個,我名為「一至四號洞」。

詳細請看 egg studio 網站。https://www.eggstudio.com/%e5%8d%97%e4%b8%ab%e5%b3%b6-1952-%e5%b9%b4%e9%8c%b3%e7%a4%a6%e6%b4%9e%ef%bc%88%e4%b8%80%e8%87%b3%e5%9b%9b%e8%99%9f%e6%b4%9e%ef%bc%89/

另外,搵礦洞時偶然又發現同鐵路有關的東西,稍後另文介紹!

評分

參與人數 5積分 +180 收起 理由
John.Hume.Ross + 20 支持原創
mcw + 40 支持原創
ShingWong@G + 40 有圖有文有真相
JohnLam + 40 支持原創
leonkin + 40 支持原創

查看全部評分

期待你
出咗文啦
正呀!謝謝分享。
very good commentary and video quality a!
video quality我自己都覺得唔好,因為唔記得 set手動對焦,在洞裏光線不足,所以有時焦點會跳,同埋用手機始終不及大機
egg_studio 發表於 7-10-2020 06:51 PM
video quality我自己都覺得唔好,因為唔記得 set手動對焦,在洞裏光線不足,所以有時焦點會跳,同埋用手機 ...

咁先夠現場感。
嗰幾隻好似蟋蟀嘅蟲係咩嚟架
好似蟋蟀果隻就係蟋蟀,另外好多隻腳叫蚰蜒
Thx for sharing!
嘗試自己去走一走
謝分享
Robert 發表於 12-10-2020 05:16 PM
嘗試自己去走一走

洞內有一定程度危險,注意安全
多謝分享
請問版主平時有無帶四氣?
乜嘢「四氣」?
我都想知四氣係咩嚟?
egg_studio 發表於 14-1-2021 01:43 PM
乜嘢「四氣」?

即係 四氣機。
用嚟測氣(測氧,一二氧,爆炸氣體同沼氣),多數渠、礦務同其他密閉空間嘅人都會用。
明白!我地有,但今次南丫錳洞就冇,因為短,而且不是密閉,但早前探銀礦洞上洞就有用。
egg_studio 發表於 14-1-2021 06:19 PM
明白!我地有,但今次南丫錳洞就冇,因為短,而且不是密閉,但早前探銀礦洞上洞就有用。 ...

明白。我都係底一次見香港礦缺氧!真係無諗到。(雖然香港礦應該唔會有其他氣體,最多少少沼氣不過應該無關重要)

呢個真係除咗Tymon 之外完全無聽過嘅礦。犀利犀利。