登記成會員
搜索
查看: 6565|回復: 9

[有片睇] 南丫島神風洞路軌及「文物 X」

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

版友知道我近期做緊路軌研究,所以介紹認識南丫島老村民及食肆老闆,大約 70 年前食肆後山有幾個日軍山洞,當日本戰敗投降後,村民從山洞裏取出路軌一條,及響山洞外的建築(都係日本仔建的)取出「文物 X」。

初部研究了路軌,size 不屬香港任何已知的鐵路或路軌系統,未能確認從日本運過嚟,抑或強搶英國嘢?大家可睇睇我網站文章《「中國最後煤礦窄軌」— 湖南寸軌煤礦鐵路》,日本侵華期間,日本仔響大陸搶咗啲鐵路物資,戰敗後輾轉流落到湖南的礦場。

至於「文物 X」係乜,要等我稍後得閒先搞,搞掂就另文介紹。

封閉中的日軍洞 — 大家睇到呢個 post 時,日軍洞已封咗了

評分

參與人數 3積分 +100 收起 理由
John.Hume.Ross + 20 支持原創
leonkin + 40 支持出相
JohnLam + 40 支持原創

查看全部評分

謝謝分享
是否屋後那個洞?
係,上次去封緊,落緊石屎
egg_studio 發表於 30-9-2020 12:28 PM
係,上次去封緊,落緊石屎

正苦封?
Thx for sharing!
謝分享
洞口不是只餘一個小泥口在後坡草叢嗎?知不知為何會有這麼大面積要落石屎?是否一拼做埋護土牆?
野孩子 發表於 5-10-2020 10:03 AM
洞口不是只餘一個小泥口在後坡草叢嗎?知不知為何會有這麼大面積要落石屎?是否一拼做埋護土牆? ...

係做護土工程,其實同洞口冇關,只係做護土牆時封埋個窿。

除咗村民屋企後果個洞外,海鮮檔後面仲有,不過都屬於工程範圍。

你去過可能會明白,「文物 X」都屬於工程範圍,所以當日我入唔到去倉庫,要等工人嚟開工先開門。我聽日會去攞「文物 X」做復修。

Thanks for sharing