登記成會員
搜索
查看: 9010|回復: 11

[討論研究] 100 年後沙頭角支線(報告)+ 20 個旅遊點

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

大笪地一向流行『圖多字少 / 冇』,但沙頭角支線遺蹟唔係三言兩語講得完,所以有興趣及心機睇長篇大論就請睇我網站的完整版《100 年後沙頭角支線,仲有遺蹟搵得到?

其實做沙頭角支線研究係出於幾年前「深山大鐵板」呢單嘢,響馬鞍山高山上挖出一截路軌,考究後應該屬 1928 年停運的沙頭角支線(又要重申:路軌地點是「馬鞍山高山」,不是「馬鞍山礦場」)。之後陸續響香港不同地點搵到沙頭角支線的路軌,結果寫成《九廣鐵路舊路軌的故事》。最後,做埋沙頭角支線走線及遺蹟,咁三部曲就大致完成。

長篇大論就留番去 egg studio 網站睇,我響呢度簡單總結有幾多遺蹟可搵到(及搵唔到):

從粉嶺站順序列出:
1) 粉嶺站 — 80 年代改建為現今的電氣化車站,旁邊原本的沙頭角支線響我細個時(70 年代)就已經改建為站房及停車場,總之一句講曬:乜都冇;
2) 龍躍頭站 — 發展咗聯和墟及工業村,都係乜都冇;
3) 孔嶺站 — 三級歷史建築,有機會經過可以睇睇;
4) 粉嶺站至禾坑路軌及路基 — 路軌拆走變賣,路基成為沙頭角公路(以前是單線,鐵路停運後逐漸擴闊)
4) 禾坑站 — 拆曬,部分變成村屋及樹林,但懷疑畀蒸汽火車加水用嘅水塔仲係度;
5) 禾坑涵洞 A 及 B — A 現在響村民屋企範圍; B 響農地旁;
6) 禾坑橋 — 仲有一邊橋躉,是至今保存最好的橋梁遺蹟;
7) 大朗橋(懷疑)— egg studio 原文冇寫,因為當時冇人問……大朗橋的磚比禾坑橋及麻雀嶺橋細,所以有機會唔關沙頭角支線事;
8) 大朗至麻雀嶺之間的橋 — 現場搵過,冇發現,應該拆曬乜都冇;
9) 麻雀嶺橋 — 睇 video 就知,響河床挖番出嚟!
10) 禾坑至石橋頭路基 — 大致完整,睇得好清楚;
11) 石橋頭至立和路基 — 冇路入,未探索;
12) 立和橋 — 冇路入,未探索;
13) 立和路基 — 發展曬,乜都冇;
14) 石涌凹路基 — 完整,部分變了水泥村路;
15) 石涌凹站 — 剩番地基,但確實位置因為搵唔到當時人親口確認,所以暫列「懷疑」(請看 egg studio 原文
16) 沙頭角農莊 — 最完整路基,仲有資料館;
17) 塘肚橋 — 因河道治理工程,已拆毀;
18) 塘肚路基 — 埋於地底(靠大笪地透地雷達睇到);
19) 塘肚至沙頭角路基 — 變曬公路、村屋、沙頭角邨,乜都冇;
20) 沙頭角站 — 變曬馬路及沙頭角邨,乜都冇;

所以,仲有 (11) 及 (12),留番秋天玩!

評分

參與人數 4積分 +140 收起 理由
ShingWong@G + 40 支持原創
leonkin + 40 有圖有文有真相
JohnLam + 40 有圖有文有真相
choiMatthew + 20 有圖有文有真相

查看全部評分

多謝,稍後仲會有《香港舊路軌的故事》(非九廣鐵路)及第一代電氣化火車「黃頭櫈」修復,敬請留意~

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 精品文章

查看全部評分

huge respect to your commitment in searching for these historical artifacts!
支持呀! 你真係花好多心機同功夫.....有心人~
都唔算得好辛苦,因為都係每次練單車練車經過時探一探及拍片,唔係一次過搞㗎
都係嗰句,出心出力,謝謝分享。
估唔到沙頭角線仲有咁多值得探索嘅好嘢。
同意仲有好多嘢,包括(11)及(12)。而我有反思過點解好多人以為冇遺蹟,其實係網上太多失實資料,來自你抄我、我抄你,冇人會去確認究竟真定假,最緊要抄得快。
所以必須親力親為,咁先夠有趣。
Very detail and thx for sharing!
very interesting
長知識了,謝謝!
感謝付出,支持