登記成會員
搜索
查看: 10740|回復: 19

[純粹吹水] 大埔公路上的三角石

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今天行大埔滘 kill 標s 之後, 看到一塊三角石, 一面印44, 一面12/1/2 , 現附上相片

(post information:   確定是 里程碑 , 可以參考

http://hk-place.com/view.php?id=302 )
WhatsApp Image 2020-07-29 at 22.37.26.jpeg
WhatsApp Image 2020-07-29 at 22.37.26 (1).jpeg

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
leonkin + 20 支持出相

查看全部評分

謝謝分享
12及44代表乜?
謝謝分享, 火車有關?
大埔公路里程碑?

因為印象火車係「X.5」去顯示,大埔公路就會用「1/2」
係咪計由尖沙咀去到個位置12咪半?

如果12係咪, 44會唔會係公里?
舊 新 界 環 迴 公 路 由 青 山 公 路 及 大 埔 公 路 組 成 。 兩 條 公 路 沿 途 都 設 有 三 角 柱 體 形 的 里 程 碑 , 石 碑 上 其 中 兩 面 皆 有 一 個 數 字 , 其 中 一 面 為 尖 沙 咀 碼 頭 至 石 碑 距 離 ( 以 英 里 計 算 ) , 而 另 一 面 側 為 石 碑 至 尖 沙 咀 的 距 離 ( 也 是 以 英 里 計 算 ) , 而 兩 個 數 字 的 和 為 五 十 六 英 里 。

EricDelta 發表於 30-7-2020 08:04 PM
舊 新 界 環 迴 公 路 由 青 山 公 路 及 大 埔 公 路 組 成 。 兩 條 公 路 沿 途 都 設 有 三 角 柱 體  ...

所以,兩個數字都係咪數的意思,其中12.5係尖沙咀經大埔公路到大埔滘的距離,而44就係大埔滘經青山公路到尖沙咀的距離。
EricDelta 發表於 30-7-2020 08:06 PM
所以,兩個數字都係咪數的意思,其中12.5係尖沙咀經大埔公路到大埔滘的距離,而44就係大埔滘經青山公路到 ...

呢支柱係邊?唔多覺眼.......
確定是 里程碑 , 可以參考 以下最后的相片

http://hk-place.com/view.php?id=302
leonkin 發表於 31-7-2020 12:28 PM
呢支柱係邊?唔多覺眼.......

Here on google map and you will see the sign " Welcome to Tai Po Again"

You can find it at the landscape boundary (away from the road)
james97 發表於 31-7-2020 08:01 PM
Here on google map and you will see the sign " Welcome to Tai Po Again"

You can find it at the la ...

謝謝JAMES兄無私分享,謝謝你呀!
界石……
今天大埔公路找到另一塊石
WhatsApp Image 2021-04-09 at 18.27.04 (1).jpeg

位置

位置
james97 發表於 9-4-2021 06:30 PM
今天大埔公路找到另一塊石

呢個就真係係度好耐,好彩呢個位無咩影響,行人路又到唔到
謝分享
大埔公路李廣將軍石往下行有塊哩程石
ㄧ面15又1/2 ㄧ面41
TMDsHold 發表於 4-5-2021 07:06 PM
ㄧ面15又1/2 ㄧ面41

Thanks for your input!