登記成會員
搜索
查看: 9374|回復: 22

【古物復修】九廣鐵路三等車廂木櫈

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

70 年代尾 80 年代頭,九廣鐵路電氣化,從柴油火車轉做電氣化列車(正確應該叫「動車組」~~),當時除了重建及加建車站外,有一個車站拆卸,就係和合石站。

細個時耐唔終會踩單車去和合石站,睇住車站及一帶農田被夷平,然後發展做新市鎮。早前版友介紹,車站遺址附近一戶人保留了一張木櫈,是九廣鐵路三等車廂木櫈,大約有接近 70-100 年歷史(因為未深入對比屬邊個年份車卡,但估計是第一或第二代柴油車卡)

近日認識村民,了解木櫈由來及和合石站軼事,當中故事頗有趣,稍後分享~~ 最後,有幸獲贈此櫈!!於是準備「古物復修」!叫「古物」,不是「文物」,因為個人認為車廂木櫈歷史價值不及整卡車廂,而且鐵路博物館裏的車卡有齊數的木櫈,不過若屋企自用,觀賞價值卻非常高!

先出幾張相及復原圖,稍後一路修一路 update~~ 大家有興趣請留位。

木板狀況不佳,少咗一條,未決定全部重造定保留部份。

鉸位脫落,上番螺絲就 OK。櫈腳比原裝(博物館入面果張)短,但切口整齊,估計當年是直接從客卡上鋸落嚟。

因長期插在泥土裏,櫈腳生銹消失,稍後要「駁腳」。

原裝三等車廂地面鋪紙皮石,所以計劃做塊木板做底座,上面鋪紙皮石,一來能夠固定,二來方便搬來搬去。

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
leonkin + 20 有圖有文有真相

查看全部評分

復修完成~~

木櫈的來龍去脈請睇我網站《真 . 硬座!復修九廣鐵路三等座位》,響呢度簡單地介紹一下復修過程:

1) 將木櫈解體,鐵框狀況良好,木就非常差,只有背板可重用,但配新木後可能唔夾,所以索性換曬所有木;原裝木留番做其他用途;

2) 鐵框大清洗及打磨,然後送去相熟工場燒焊及「駁腳」;

3) 工場話做彎腳比較麻煩,但因為相熟,都搞得掂;(火車博物館裏嘅舊車廂 302、223 及 229 就駁直腳,相對較失真(可睇番樓上嘅相)

4) 響香港嘅木行搵木,原本想搵番柚木,但好多木行都冇咁長嘅柚木實木條(蔗渣木木條就有咁長),否則就可以揀做卡板果啲木,但我認為唔靚……

5) 另外問過前九鐵工程師關於三等車廂資料,佢依家響澳洲開工,順手幫我問問澳洲木,有就有,但好貴~~~ 於是轉向內地;

6) 搵幾間木行,因為冇得返大陸,所以只靠微信 QQ 等睇辦及溝通,又問過一位香港做裝修嘅朋友,最後推荐用舊榆木(老榆木),一來會升值,二來啱我要求,三來價錢係香港買蔗渣木嘅價錢;

6.5) 題外話,因為舊榆木(老榆木)唔係隨時有,木行搞咗成兩星期先搵到料,寄到香港後發現其中一條 size 及木紋唔啱,佢地免費重做,所以依家多咗一條,大家有需要可聯絡我;

7) 反而上色就諗咗一排,究竟跟博物館定自己創作?後來榆木做好,就以榆木木色及紋理去諗,最後決定跟三等火車車皮「鐵皮綠」;

8) 100 年前用窩釘做靠背關節,但依家冇人做窩釘,就算相熟工場都搞唔掂,唯有用絲母及塾片代替。

評分

leonkin + 20 十分好!

查看全部評分

leonkin 發表於 13-7-2020 03:25 PM
正喎! 看來修復得不錯,隻腳打算就咁落地? 定會加塊板?

燒焊時做多咗一對支架,駁響櫈腳上,目的係防止坐上去時「發」後,但試過唔加支架都冇問題,所以冇用

小更新:木已做好,鐵架亦搞掂,稍後二合為一,但預計背板要修一修先入到卡位。

評分

查看全部評分

leonkin 發表於 28-5-2020 10:58 PM
係喎....咁和合石站係咪無哂遺跡?

搭車經過,橙色大閘仍在,是和合石線唯一「遺蹟」
燒焊接番兩隻腳~~

因為不會鑲落地板,所以另外做多一條水平的長腳,防止坐得後時訓低(相中冇安裝,稍後補番)

呢個工序嘅難度位係弧形嘅腳,幫我做翻新嘅工場有機器做番弧腳,反觀博物館就用直腳就算,呢一部分應該做得比博物館好。

下一步等木廠交貨,然後根據木色決定金屬框上乜色;初部不會跟博物館的淺啡,一來淺啡未確定是原色,二來放屋企唔靚。

評分

leonkin + 20 謝謝你無私分享

查看全部評分

今天拆解及清洗木櫈,準備翻新。

先將木板與鐵框分開,然後打算將椅背拆開,發現椅背的鉸位不是用螺絲絲母,是一種類似窩釘,稍後要請教專業人士究竟係乜,而鐵路博物館火車的櫈明顯是翻新過,用螺絲絲母代替了。

木板情況唔理想,應該要全部換過新。鐵框情況良好,只是表面少少銹,清洗後見到紅丹及原裝漆油,木板亦留有少許原裝漆油,確認木櫈原來顏色是接近「肉色」,與博物館的淺啡不同。現在未決定用「肉色」、淺啡或自行配搭,希望搵到彩色照片作為參考(但未搵到,全部係黑白)。

原裝漆油。

原裝漆油及紅丹。

鉸位。

「窩釘(其實唔知叫乜)」一粒過,冇得拆出嚟,亦唔知當年點樣打入去?

評分

leonkin + 20 有圖有文有真相

查看全部評分

咁快手呀 我本來都想去睇下,都係最近有人講起...哈哈...有你保存更放心

和合石站的椅好似就係呢D火車凳,九鐵一向都係「用得唔好唗」,早前月台的凳用前一代黃頭凳
點會「快手」哇?擺咗成40年都冇人要,40年後先輪到我。

我整好後你嚟我屋企睇啦

根據村民憶述,木櫈的來源是,當年有舊火車卡響和合石站拆解,然後當廢料賣,村民的老豆買咗佢,但價錢唔知,一直放響屋企「範圍」(即是你之前見果個位置)
問題係未知當年和合石站拆解果架係乜型號(年代)的車卡……
leonkin 發表於 28-5-2020 05:20 PM
咁快手呀 我本來都想去睇下,都係最近有人講起...哈哈...有你保存更放心

和合石站的椅好似就係呢D火車 ...

黃頭月台凳,新界某幾條村仲有
egg_studio 發表於 28-5-2020 05:34 PM
點會「快手」哇?擺咗成40年都冇人要,40年後先輪到我。

我整好後你嚟我屋企睇啦

AnsonNgNg@FB 發表於 28-5-2020 09:27 PM
黃頭月台凳,新界某幾條村仲有

嘩...呢個堅....點由月台夾走呀?
由於鐵路博物館未開,所以先從以前影落嘅相睇睇……

我張櫈響 229 號(1955 年製)及 302 號車卡(1920 年製)出現,最有趣是,229 號車廂內的櫈有幾張嘅櫈腳都係有切割然後燒焊嘅痕跡,但 302 號就唔知(因為冇特別影櫈腳)。切口位置同我張櫈一樣!所以我有兩個估計:

1) 當年的新車廂(229)的櫈是從舊車廂(20 年代製的第一代)拆過嚟重用;
2) 復修車廂時嘅木櫈都係從「拆車件/ 廢料」搵出嚟,所以同我果張一樣,櫈腳是被切割的。

至於 302 號及其他車廂有冇發現?要等博物館重開,稍後有報告。

229 號

Step-into-the-past-wooden-benches-and-tiled-floors-of-the-old-KCR-train-thirdcla.jpg
(呢張係網上照片,所以唔肯定係咪 229 號(雖然睇個窗口就似))

(呢張都係網上照片,係 302 號)

leonkin 發表於 28-5-2020 10:58 PM

冇曬。當年路軌位置變曬大廈,車站變成馬路。唯一的遺蹟係支線入口嘅橙色鐵閘,但我唔肯定呢一刻仲有冇,要請鐵路迷回答。
今日到過鐵路博物館,特別留意邊款車卡用邊款櫈。幾節三等車卡木櫈配置如下:

「彎腳」:
302 號(1911 年)
223 號(1955 年)
229 號(1955 年)

「直腳」:
002 號(1921 年)
313 號(1910 年)<-- 最新搬入去果架

據資料,最初百幾年前車卡是金屬底盤、木製車身,後來經過幾十年改裝、淘汰、做新車,當中有部分物資會重用(本版會員指出:木櫈外,仲有轉向架上零件),所以單憑上面資料,不能完全解釋木櫈歷史。

又咁啱得咁竅,今日見到相關人員及前工程部人員,分別問了木櫈問題,及和合石站使用及清拆時的詳情,稍後整理分享。

而 302、223 及 229 號有部分木櫈櫈腳有切割燒焊接駁痕跡,令我深信當時九鐵是將木櫈從舊車卡搬去新卡用。

今日亦量度了木櫈尺寸,但未能得知原本木櫈顏色(博物館入面全部油淺啡,不過從某啲黑白照片及影片睇到,木與金屬架應該唔同色)

下星期將進行復修,大家有興趣請留位~~~

DSC06669.jpg DSC06656.jpg DSC06654.jpg

leonkin 發表於 28-5-2020 10:59 PM
嘩...呢個堅....點由月台夾走呀?

記憶中大埔墟換月台凳時,呢堆凳放曬在村巴站對面新達下空地,其他站處理方法就不清楚了
好正

和合石支線的入口(紅色閘),就是現存的遺蹟。

評分

leonkin + 20 支持出相

查看全部評分

egg_studio 發表於 15-6-2020 05:42 PM
和合石支線的入口(紅色閘),就是現存的遺蹟。

謝謝你, 就由這裡分支吧~

期待你火車博物館的收風報告
leonkin 發表於 15-6-2020 05:52 PM
謝謝你, 就由這裡分支吧~

期待你火車博物館的收風報告

火車博物館冇風收。

根據博物館回覆,博物館歸康文署管,但博物館及康文署都唔容易攞到九鐵舊資料,反而我地仲有渠道攞到,所以博物館冇風可收。

評分

查看全部評分

egg_studio 發表於 16-6-2020 01:48 AM
火車博物館冇風收。

根據博物館回覆,博物館歸康文署管,但博物館及康文署都唔容易攞到九鐵舊資料,反而 ...

正喎! 看來修復得不錯,隻腳打算就咁落地? 定會加塊板?