登記成會員
搜索
查看: 8657|回復: 16

[有片睇] 馬鞍山露天礦場 — 鐵橋及舊礦軌探險

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

2017 及 2018 年到過馬鞍山礦場的鐵橋及舊馬鞍山村,今次嘗試從鐵橋遺址,沿舊礦軌路基前往舊馬鞍山村,了解當年礦工返工放工的路徑。

詳細內容請看 egg studio 網站內容。

評分

參與人數 5積分 +180 收起 理由
ShingWong@G + 40 支持原創
mcw + 80 有圖有文有真相
leonkin + 20 支持原創
JohnLam + 20 原創內容
drwongec + 20 支持原創

查看全部評分

wonderful. didn't know there's an old village nearby!
長知識, 謝謝
又學到嘢
我住山腳都無你知咁多...
多謝詳盡介紹
真係大開眼界...多謝晒師兄
只係淨返呢一層仲係完整?
原來胡楓係馬礦拍過青青河邊草   珍貴片段重現
andyjohn1919 發表於 16-5-2020 12:27 AM
只係淨返呢一層仲係完整?

電影及電視經常取景果邊仲完整啦
egg_studio 發表於 17-5-2020 06:59 PM
電影及電視經常取景果邊仲完整啦

咁又唔同
嗰邊(晨運客叫武林聖地) 發現同開發時間都唔同
都係想知下依家呢邊嘅現況姐
andyjohn1919 發表於 18-5-2020 11:34 AM
咁又唔同
嗰邊(晨運客叫武林聖地) 發現同開發時間都唔同
都係想知下依家呢邊嘅現況姐

如果咁講,其實唔算好完整,若對馬礦露天礦場有認識,就會容易啲睇得出一層又一層,但由於好多次山泥傾瀉,礦層已經好模糊了,我地跟路軌行咗約一公里,大約有一半路程可睇到平坦及清楚的路基,其餘一半已畀山泥掩蓋。
egg_studio 發表於 18-5-2020 01:07 PM
如果咁講,其實唔算好完整,若對馬礦露天礦場有認識,就會容易啲睇得出一層又一層,但由於好多次山泥傾瀉 ...

哦 可能我問得唔清楚
新礦場(若冇記錯呢邊係另一邊開到7788 開緊280嗰時頂住當嘅 有錯請指正) 有3-4層 除左呢層應該仲有幾層 嗰幾層仲完整嗎?
睇片頂住癮先,仲未安排到時間去探遊。
野孩子 發表於 18-5-2020 11:48 PM
睇片頂住癮先,仲未安排到時間去探遊。

你都講咗好耐

因為目標太多,時間太小。
近排大火/山火剛剛燒咗好多地方,無咗D雜草,可以再去睇吓有無新發現。