登記成會員
搜索
查看: 8858|回復: 17

[多圖少字] 擔水坑村二戰廢墟+蓮麻坑礦洞

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日想介紹一個好地方。也許有D師兄已經玩過,請勿見怪。
路徑:
粉嶺/上水MTR
擔水坑村
二戰廢墟(日本風呂, 戰豪, 機槍堡)
亞公角觀察台及附近建築
蓮麻坑礦場(大班樓, 選礦廠, )
蓮麻坑礦洞(6,5,3)
蓮麻坑村
葉士故居+風水池
國際橋
十二號警崗VAN仔走
賣點景點:
二戰廢墟(日式鵝卵石風呂,戰豪,機槍堡)
亞公角觀察台
亞公角觀察台附近建築
麥景陶雕堡
蓮麻坑礦場(大班樓=OFFICE, 選礦廠 )
蓮麻坑礦洞
葉士故居+風水池
(摩羅樓)
注意事項:
1.     亞公角至蓮麻坑礦場路況麻麻
2.     蓮麻坑礦洞已多個被封,本人除六號(即大廳)外,只有一個可以入
3.     近邊境地區GPS好差
4.     肺炎期間封村,葉士故居未必開放
5.     因屬禁區,到十二號警崗需繞道,路況一般
6.     十二號警崗附近超多野狗,小心
7.     VAN仔好耐至一班
(可考慮經紅花嶺走, 但極耗力)

評分

參與人數 2積分 +120 收起 理由
mcw + 40 支持原創
egg_studio + 80 支持出相

查看全部評分

有鐵閘都入到,果然厲害!
egg_studio 發表於 17-4-2020 07:03 PM

女仔或者鋼條形人仕有機會得
very nice!
egg_studio 發表於 17-4-2020 07:03 PM

只有一個是沒有鐵閘的。其餘的都封了, 但論空間大細, 其實都不夠針山或馬礦的大.不過六號(大廳)是比較壯觀的(在香港而言)
drwongec 發表於 18-4-2020 11:40 PM
只有一個是沒有鐵閘的。其餘的都封了, 但論空間大細, 其實都不夠針山或馬礦的大.不過六號(大廳)是比較壯 ...

如果6號落去都好大, 同針山比較唔知應該點比教,計整過礦場範圍?定係礦洞內面積?

開鎖入去,出嚟再鎖返。
ShingWong@G 發表於 19-4-2020 11:36 AM
如果6號落去都好大, 同針山比較唔知應該點比教,計整過礦場範圍?定係礦洞內面積?
...

係。的確好難計。但以我哋可以行到探到玩到嘅範圍來計,礦洞應該首選馬礦。
相當精彩
傳聞
在擔水坑有條路直通礦山的,當然相當長啦。但出口正如大家所見,已經比政府封左。至於個入口,我有時間都想搵下。(雖然要走回頭路唔係太過癮)
我指的路,是長幾公里的坑道。希望搵到啦
drwongec 發表於 7-5-2020 08:52 AM
我指的路,是長幾公里的坑道。希望搵到啦

有時間爬吓呢度嘅舊 post,咁你就可能搵到內情(入口),哈哈
謝謝分享
上星期去了,順路行新桂田坑,密到飛起,全程長滿倒刺植物,幾乎係乾坑。

P.S.還被植物搶去太陽眼鏡(紅色)和一對手套(橙色和紫色)
謝謝egg studio師兄分享
car4388 發表於 11-5-2020 06:11 PM
上星期去了,順路行新桂田坑,密到飛起,全程長滿倒刺植物,幾乎係乾坑。

P.S.還被植物搶去太陽眼鏡(紅色) ...

咁呢啲路都真係幾難爆喎。新桂田右坑在瀑布附近好似有一個洞的,未知師兄有冇尋得?
多謝分享