登記成會員
搜索
查看: 4094|回復: 3

[圖片/文章] 跟老闆走紅花嶺蓮麻坑

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

好早之前都試過紅花嶺落蓮麻坑,但同行車友中暑,最後走馬路離開,幸好無被捉。
上年五月自己一個人上紅花嶺往礦洞,這次沒有落蓮麻坑,只有原路回程。
今次跟老闆走,果然多人好照應,在塘肚古道上,其實佈滿絲帶,不會怕走錯路,問題在幾個位置,都需要同行車友幫助抬車,人才可以越過;總括來說,推/抬車多過轆車。
離開堆填區沒有跟大隊行程,要回家做家務了。

落蓮麻坑

塘肚古道

路線:
https://www.endomondo.com/users/8374065/workouts/1452998733
塘肚古道踩 XC 好勉強,但權衡推車上紅花嶺 我都會揀塘肚古道~~~

註: "紅花嶺" 正名是 "麻雀嶺",我早前做過少少研究, "紅花嶺" 我相信是十幾年嚟錯誤稱呼,我稍後整理一下分享
這段路好玩,可以入埋蓮麻坑礦洞
哈哈, 我都係一直叫呢度做紅花嶺