登記成會員
搜索
查看: 5853|回復: 6

[有片睇] 百米天坑「通天籮」~~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

去過三次通天籮:

第一次,聖誕踩單車,偶然經過當時差唔多執笠嘅通天籮景點。(另看《「捐窿捐罅」遊粵北(四):通天籮、廣東大瀑布》)

第二次係今年新年後,帶齊架生落天坑,可惜,去到由於天氣惡劣,被逼取消,轉去附近溶洞玩。(另看《仙人洞 — 路邊的巨大溶洞》)

今次天公造美,安全下降天坑 / 籮底,籮底沒有橙,卻有封閉的原始熱帶雨林。

據管理景區單位表示(已執笠但仍有人管理看守),我地係歷來第三批人落籮底,第一批係中美探險隊,第二批係我地相熟嘅國內探險隊。村民及管理單位自己都未落過去,不過佢地帶我睇一條幾隱蔽嘅隧道,大約有十幾米,係當年佢地計劃打條隧道落籮底,希望吸引多啲遊客。

在觀景台準備架生。

有追開大笪地探險版又夠眼利,認唔認得中間繩梯??就係鼎鼎大名「天梯行動」出過場嘅「天梯」(其中一條)。「天梯」已經過期,所以用埋今次就送咗俾當地人。

「天梯」只係駁腳,籮底有 95 米深,要靠百米長繩。

落到約 2/3,人已經同粒米冇分別。

DSC04399 (1).jpg
放大上圖粒米。

從籮底抬頭望,做隻井底之蛙。

詳盡遊記請另看 egg studio 網站《下降粵北百米天坑「通天籮」

評分

參與人數 2積分 +60 收起 理由
leonkin + 20 有圖有文有真相
ShingWong@G + 40 支持原創

查看全部評分

幾時第四次?
ShingWong@G 發表於 3-5-2019 07:09 PM
幾時第四次?

等村民打通隧道落去
好正,好玩。
打條隧道好似要幾大工程
DetunedRadio 發表於 7-6-2019 12:37 AM
打條隧道好似要幾大工程

用畢氏定理估算,要打 84米,現在約有 15米。
多謝分享