登記成會員
搜索
查看: 31071|回復: 63

[純粹吹水] 講開又講嘅礦洞……問答遊戲、更新及官方地圖

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

呢期興講礦洞,令大笪地充滿朝氣,突然諗起之前我地「官方活動」去過嘅礦洞,有少少跟進要向大家報告。
近期流行一圖一文,我就反傳統,嚟個圖少字多,希望增加大家文青氣質,而且大笪地各位應該有曬相,只欠地圖一張。

當日大家好彩冇落到呢層......

以下內容係咁夷加個閱讀權限,象徵式要 login 先睇到。

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 10 才可瀏覽,您當前積分為 0

又到問題時間,大家估估發生乜事?回 post 可見官方地圖及答案。

遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復

哦,明白,烏克蘭果條地下水道唔係鈾礦,只係通去修道院嘅秘密通道,裏面啲水好乾淨。

打個比喻,有啲地方,其實交張申請表就有人接待,但硬係有啲人鍾意爬牆入,其實響光明正大行入去睇到嘅嘢多好多。
講緊邊個「魚夫膚」?輻射同酸係兩件事,呢個鈾礦冇乜輻射,但當年處理「鈾餅」時需要大量酸,停產後滲咗入去地底。

所謂「唔揚」只係部分人「玩法」;我一早就將呢個礦區圖文並茂介紹曬(請爬另文)。我從當地人得知礦區軼事,算得上有微薄的歷史紀錄,但幾個媒體做咗好多節目,記錄礦區歷史,如果「唔揚」,歷史只會消失,你同我都唔會知。

出呢個post原因係,當時有位人兄,好想打探呢度資料,其實我一早就寫曬,只係若想去,要介紹人(好多地方都要有介紹),人兄不斷搵朋友、讀者、會員等向我「打探」,我回覆若人兄想搵我介紹,咪直接搵我,唔駛托呢個托果個,而且我的聯絡辦法響呢度及我網站有曬,結果人兄始等礦區拆咗都唔敢親自搵我。
egg_studio 發表於 16-6-2020 09:33 AM
講緊邊個「魚夫膚」?輻射同酸係兩件事,呢個鈾礦冇乜輻射,但當年處理「鈾餅」時需要大量酸,停產後滲咗入 ...

係魚夫衣。但得條褲,淺綠色嗰條,唔知你記唔記得。嗰條係前蘇聯軍備,唔係防輻射係防化武,所以我諗應該都防到D酸啩。

近年喺香港同海外都見到D礦比政府封得好勁,覺得心疼。下一步只會係回填,到時乜都無。而原因亦跟太多IG/FB太揚有關。

但我諗大陸玩法唔同,揚唔揚係另一回事,如你所講唔識人都去唔到。

原來係咁,多謝師兄分享。

衫都‘拿’得融,都幾得人驚
哈哈~ 我估我知邊位 XD
kaiboy123 發表於 21-12-2018 11:43 PM

我唔知喎,我只知佢網名
帶咗一個電視台去拍外景

哇,好mean呀
衰過 A 貨
kaiboy123 發表於 21-12-2018 11:43 PM

咪住,大家不要誤會,更新(1)同更新(2)不是同一人。
計漏少少野
我完全摸不著頭腦。
要著太空衣咁誇?
保護衣都爛埋咁誇
淘寶貨?
我諗起異型嘅口水
兩個post所提都唔知咩野, 有無提示?
就係好多post都set到權限鬼死咁高,我地初級會員好多睇唔到。
呢個post所指的礦洞冇set閱讀權限㗎~~
我講漏了更新(3):

更新(3):據呢位電視台工作的讀音報料,礦場的核心生活區已經封閉,將改建成博物館及資料館之類,而本來冇名稱嘅神秘礦區,將「正名」為『大華社區』。
保護衣質量咁差? 亲
leonkin 發表於 24-12-2018 09:24 AM
保護衣質量咁差? 亲

防輻射唔等於防酸嘛
淘寶貨