登記成會員
搜索
查看: 6531|回復: 11

[推介/評論] 馬礦內的礦工人名牌仔

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

CFE0BD8D-F5B3-447F-9267-86693D06A8A1.jpeg 054A8DEE-5430-4564-83B6-E1D4ACFE2AB6.jpeg FEBD7973-F2A5-4E96-8936-5C625DF1E8D8.jpeg 56193FF9-5E14-4E00-8DC2-3F218C917460.jpeg B8202BC7-DADF-4171-8C79-87AF3DF1D646.jpeg
我想起了天神村.....
原來係比你地偷左??????? 有年再去多次乜都無哂
EricDelta 發表於 21-12-2018 11:26 AM
原來係比你地偷左??????? 有年再去多次乜都無哂

師兄吾好講到偷咁難聽,我早年去都見到好多礦工人名牌仔,現在毛都冇條與我無關,我摷到的人名牌仔已經送給了鞍山探索館作展覧用途。
其實係礦洞內帶走任何嘢(垃圾除外)已經唔係好啱
AnsonNgNg@FB 發表於 21-12-2018 12:31 PM
其實係礦洞內帶走任何嘢(垃圾除外)已經唔係好啱

如果我不將馬礦遺物送去博物館,一定會被自私的人取去,現在你甚麼也看不到,權衡輕重我唯有選擇了後者,就算大家不取物在洞內年代久遠也會自然風化。
咁搞入洞就真係什麼都睇唔到喇
一時就講「現在毛都冇條與我無關」,一時又講「現在你甚麼也看不到,權衡輕重我唯有選擇了後者」。媽,我好亂呀。
EricDelta 發表於 21-12-2018 12:44 PM
一時就講「現在毛都冇條與我無關」,一時又講「現在你甚麼也看不到,權衡輕重我唯有選擇了後者」。媽,我好 ...

可能我言語上不太會表達,總之一句講晒現在礦工人名牌仔在博物館安全展覽。

IQ博士
文化博物館好似都有啲
JohnLam 發表於 21-12-2018 08:05 PM
文化博物館好似都有啲

應該有,馬鞍山探索館及沙田博物館最多馬礦物品。